Asi málokdo si dovede představit prázdniny a dovolenou, a v podstatě letní měsíce obecně, bez příjemného odpočinku, k němuž nedomyslitelně patří také kulinářské požitky. Ty se zase sotva obejdou bez grilování. A to je nemyslitelné bez příslušného zařízení.
A? už se rozhodnete pro gril nebo pro krb, vždy musíte vycházet nejen z osobních preferencí, ale také z podmínek, které máte k dispozici. Výběr na trhu je přitom obrovský: vsadíte na betonovou či zděnou krbovou klasiku, nebo se vám líbí spíš pojízdný gril na plyn či na dřevěné uhlí s odkládacími plochami a malou ?spižírnou?? Na oblibě získávají i přístroje elektrické a lávové, ovšem je možné se spokojit i s jednoduchým a lehkých skládacím grilem, který najde uplatnění stejně tak na rekreačním pozemku, jako v kempu. Vyznavači nových trendů, kteří jsou ochotni sáhnout hlouběji do kapsy, určitě nezůstanou imunní vůči působivému designu elegantních kovových grilů z nerezu. Milovníci velké společnosti a bohatého menu zase asi těžko odolají komfortu dokonalé venkovní kuchyně, která je novým trendem v přípravě a servírování jídla na zahradě. A? už dáte přednost kterékoliv variantě, vždy ji bude provázet nádherná vůně grilovaných pochutin a skvělá zábava v kruhu rodiny a přátel.
Gril na dřevěné uhlí
Jednoduché přístroje tohoto typu jsou vždy horizontální. Vanička (nejlépe z ušlechtilé oceli) je přímo nad roštem, může mít i poklop. Oblíbený je gril s kulovitým tvarem, na němž lze grilovat přímých a nepřímým způsobem.Téměř 80% grilující populace na ně nedá dopustit s tvrzením, že jen na dřevěném uhlí maso získá charakteristickou chu? a vůni. Rošt je však nutné předehřívat, intenzitu ohně není zrovna snadné regulovat.
Plynový gril
Vyhovuje vyznavačům ?čisté? energie, je výhodný i pro ty, kdo se neradi potýkají s čištěním grilu od popela. Jejich obsluha je jednoduchá, maso a ostatní grilované suroviny lze vložit na rošt ihned po zapálení ohně. Intenzita plamene a tepelné úpravy se snadno ovládá a reguluje prostřednictvím ovládacího knoflíku. Nevýhodou plynových grilů je jejich váha, neskladnost, a navíc omezující závislost na přísunu topného média.
Elektrický gril
Grily na elektrický pohon se například i velikostí nejvíce přibližují běžným domácím spotřebičům. Lze na nich upravovat pokrmy nejen na terasách, balkonech, lodžiích, ale také v interiéru, aniž by proces nepříjemným kouřem nebo pachem obtěžoval blízké sousedy. Jejich provoz je čistý a rychlý, snadno se ovládají i udržují. Jsou však vázány na konkrétní místo s elektrickou zásuvkou na dosah.
Lávový gril
Jejich popularita v poslední době vzrostla. Fungují na principu žáru lávových kamenů (z vyhaslých sopek), které se velmi rychle rozehřívají a lze používat opakovaně. K jejich výhodám patří samočisticí schopnost, proto na pokrmech neulpívají nečistoty z předchozí přípravy. Porézní povrch lávových kamenů vstřebává velkou část tuku odkapávajícího z pokrmu, což eliminuje jeho hoření a produkci škodlivin. Grilovací teplota se reguluje intenzitou plamene plynového hořáku.
RBS - ojedinělá technologie umístění dvou keramických hořáků po bocích vany grilu, která zaručuje rovnoměrnou teplotu celé plochy grilovacího roštu, zároveň vylučuje vzplanutí odkapávajících š?áv.
Zahradní kuchyně
Venkovní kuchyňská ?linka? složená z několika na sobě nezávislých mobilních dílů představuje nový styl servírování jídla na zahradě. Sestavu lze postupně doplňovat, může ji tvořit například nerezový blok s policí, lednicí a elektrickým grilem, který obsahuje také odkládací košík na příbory, závěsné prkénko, držák na utěrky, výklopný koš na odpadky a dva šuplíky. Začít je však možné také s nerezovým grilem na dřevěné brikety s úložným prostorem. Sestavu je možné doplnit stolkem a pojízdnou vinotékou.
Zahradní krb
V betonových, zděných nebo litinových krbech a ohništích s příslušnou výbavou se většinou jako topeniště používá litinový rošt. Topným médiem bývá dřevěné uhlí nebo drobné kousky dřeva, rozhodně není určen ke spalovaní zahradního odpadu. Po grilování nechte oheň dohořet postupně, aby krb mohl pomalu vychladnout, nikdy k hašení nepoužívejte vodu. Rozpálený litinový rošt by mohl prasknout, hrozí i výbuch nahromaděných vodních par a plynů.
Radí šéfkuchař Dalibor Navrátil, který patří mezi nejuznávanější odborníky u nás i v zahraničí:
- Nezapomeňte, že grilování potřebuje kvalitní suroviny i spotřebiče, nádobí a nářadí.
- Zkuste grilování na pevných tálech. Jejich teplota je všude stejnoměrná, nic neodkapává, nehoří, grilování je celkově zdravější.
- Vybírejte gril podle počtu lidí, které budete hostit. Pro úzkou rodinu stačí menší, velká společnost potřebuje gril o větší kapacitě.
- Maso na grilování předem nenakládejte. Marináda a její součásti se na rozpáleném grile ?napalují?, povrch černá. Navíc je často nutné kropit gril vodou, čímž klesá teplota a maso se spíše dusí, takže ve výsledku je houževnaté a tvrdé.
- Chybou je také maso předem nasolit. Sůl se totiž při 70 ºC rozpouští a mění se v jakousi kyselou ?žíravinu?, která proniká do svalových vláken. Ta v důsledku toho prasknou, vyteče z nich š?áva a maso zůstane suché a tvrdé.
- Když sundáte například steaky z grilu, nechte je na prkénku ?vydýchat?. Uvnitř masa se totiž kumuluje teplo, pokud byste do něj předčasně zakrojili, všechna š?áva by vytekla. Až když vyjde z pokrmu pára, nastal čas pokapat steaky olivovým olejem, osolit, dochutit kořením nebo bylinkami.
- Maso před grilováním nikdy nenaklepávejte.
- Maso, ryby nebo mořské plody vyndejte z lednice několik hodin před grilováním, aby mohl získat pokojovou teplotu a vyhnout se teplotnímu šoku způsobenému žárem grilu. Jinak maso ztuhne a už nepovolí.
Text: Alena Müllerová, Foto: Mountfield, Campingaz, Lokki, Eshop, Bassko, Schäfer, Norman, KasperKovo, Catler