Trendům i v kuchyni panuje funkčnost, jednoduchost a elegance ve všech ohledech. Požadavkem doby je také variabilita, která umožňuje vzájemné prolínání tvarů, materiálů i povrchů. Jejím následkem je stírání ostré a dokonce i viditelné hranice mezi jednotlivými bytovými zónami.
Velmi patrný je tento směr zejména mezi kuchyněmi, jídelnami a obývacími pokoji, které se v podstatě stávají téměř jednotným interiérem. Zcela v duchu trvajícího a zesilujícího trendu prostory spojovat, nikoliv rozdělovat. Proto je žádoucí, aby byly k dispozici série nábytku odpovídající všem požadovaným parametrům. Výrobci si to uvědomují a mnozí, kteří se původně soustředili pouze na vybavení kuchyní, rozšiřují své portfólio také na obývací pokoje a naopak.
Dokonalá povrchová úprava
Jak vyplynulo z průzkumu National Kitchen & Bath Association (NKBA), univerzální nábytek použitelný v podstatě k jakémukoliv účelu preferuje stále více lidí. Což se nemohlo neprojevit také na průniku materiálů a způsobů úpravy povrchů z obývacích pokojů do kuchyní. Dřevo, dýhy nebo fólie mají stále dokonalejší vzhled, lišit se přestávají i dekory. Čelní plochy skříněk v multifunkčním prostoru stále častěji oplývají vysokým leskem, nově nejen jako důsledek několika vrstev laku, ale také prostřednictvím speciální ABS fólie, která poskytne srovnatelný efekt za finančně příznivějších podmínek. Do kuchyně ve větší míře pronikají z obývacích zón také transparentní, pískované, satinované i barevné skleněné prvky.
Spotřebiče skryté i viditelné
Kuchyně dneška, to ovšem není jen pěkný variabilní nábytek, dostatek úložných prostor a dokonalá ergonomie a rozvržení jednotlivých funkčních ploch. Neméně důležitou roli v ní hrají spotřebiče a jejich umístění. Lednice, klasická, parní i mikrovlnná trouba, sporák, vinotéka, myčka nádobí, digestoř, kávovar? lze je buď cíleně zviditelnit a postavit do role dekorativní, nebo naprosto úmyslně skrýt. Každá z variant je něčím zajímavá: zatímco solitéry kuchyňský interiér výborně dotvoří a dají mu originalitu, vestavné spotřebiče zase zachovají jednotnou vzhledovou linii. Mají-li viditelné čelní plochy, obvykle z nerezu nebo například v barevné variantě kontrastující nebo odpovídající nábytkovým plochám, designově podpoří minimalistický styl. Důraz je přitom kladen na luxusní provedení, dokonalé zpracování a maximální uživatelský komfort. Totálně schované za kuchyňskými dvířky však mohou supermoderní technologie fungovat i v rustikálně laděném interiéru chat či chalup. O jejich existenci obvykle nedává tušit ani zvukový efekt, protože nejnovější modely spotřebičů jsou nejen výkonné, ale zároveň také extra tiché.
Uspořádání úložných prostor
Ukládání nádobí, potravin, nápojů, textilu a dalších kuchyňských propriet má nová soudobá pravidla, jež každé věci v kuchyni určují z ergonomického hlediska optimální místo. Důležitou roli přitom hrají různé chytré systémy jako je například Dynamic space. Jeho přednosti těží z plnovýsuvů, otočných polic, vyšších zadních a bočních stěn ve výsuvech, nového řešením rohových či dřezových skříněk, sofistikovaného příčného a podélného členění zásuvek a skříněk a podobně. Cílem promyšleného vnitřního dělení je usnadnit a zrychlit přístup k věcem používaným nejčastěji (proto se umis?ují přímo pod pracovní deskou a v první úrovni prostoru horní skříňky). Pro málo frekventované předměty se naproti tomu osvědčily prostory v nejvyšší úrovni horních a v nejnižší úrovni dolních skříněk. Komfort používání pochopitelně ovlivňuje i způsob otevírání zásuvek a skříněk. K samozřejmé výbavě moderních kuchyní už dnes patří tiché dojezdy, ale konstruktéři neustále hledají něco nového. Proto se objevil také staronový nápad otevírání dvířek a zásuvek prostřednictvím zešikmením čelních ploch, díky kterému vzniká prostor pro uchopení. Řešení, kdy dvířka, případně čela zásuvek navazují na hranu skříněk pod úhlem 45 stupňů, vyniká především stylovou čistotou a dokonalým řemeslným zpracováním, jež jsou u takto konstrukčně náročného nábytku nezbytnou podmínkou.
Pracovní plochy
Jsou nejčastěji používané, proto také nejvíce namáhané. Zvolený materiál by proto měl odpovídat četnosti a intenzitě této zátěže. I když se stále houfně vyskytují dřevotřískové desky s laminátovou povrchovou úpravou, odolnější, a tedy i mnohem praktičtější jsou různé stálobarevné a nehořlavé kompozity nebo přírodní kámen (nejčastěji žula a rula, ale také například mramor). Desky z přírodního kamene jsou však poměrně křehké, na dotek také studené. Aplikací nejkvalitnějších nerostů a umělého kamene lze díky unikátnímu způsobu zpracování Premium získat celistvou plochu s minimem spojů. Pěkně vypadá a dobře funguje také kvalitní masivní dřevo (buk, dub, odolný teak). Volba však může padnout i na pracovní desku z nerezu, jež se objevila například v nejnovější tvorbě jednoho renomovaného italského výrobce kuchyní vyhlášeného kvalitou a exkluzivními materiály.
Dřezy z kamene i betonu
Pokud jde o kuchyňské dřezy, trendy je uhlazený jednolitý a čistý styl vnořených prvků bez lemu vystupujícího nad pracovní plochu. Toto designově bezchybné řešení vychází vstříc také lepší hygieně provozu. Protože nečistoty nemají kde ulpívat, omezil se prostor ke množení bakterií. Tvarově mezi dřezy stále vede klasika, ovšem na trhu jsou i provedení oválná, kruhová či asymetrická, takže není problém tímto způsobem pracovní desku ozvláštnit. Užitečné, ovšem dražší, jsou různé doplňky v podobě například specifického posuvného systému, který ? podle potřeby ? slouží k oplachování potravin, ovoce a zeleniny nebo jejich krájení. Neocenitelnou službu poskytne zabudovaný drtič odpadků. Také v oblasti dřezů se rozšířilo spektrum materiálů. Někdejší plasty dokonale nahradila nerez, keramika, kámen přírodní i kompozitní, v poslední době se v nabídce objevil i leštěný barevný beton. Není výjimkou, když dřez je tvarově i materiálově integrovanou součástí pracovní desky.
Neomezená škála baterií
Nejen funkčnost, ale také design je stále důležitější rovněž u kuchyňských baterií. Lze si vybrat mezi produkty z chromované mosazi, niklu, nerezi nebo titanu, leštěné, matné, se saténovým nádechem nebo ?metalizované? do barevna. V nabídce jsou i baterie z pastelového plastu, najít lze rovněž různé kombinace, například nerezu se sklem, keramikou či dřevem. Vzhled baterie je nutné přizpůsobit nejen jejímu umístění, ale také způsobu ovládání a stylu celé kuchyně. Moderní produkty disponují řadou doplňkových funkcí, k nimž patří například výsuvná sprška, teleskopický výsuv, otočné výtoky? Na popularitě získávají takzvané perlátory, které dovedou vodu napěnit a ?zmnožit?, takže ve finále klesá její spotřeba. Majitelům objektů s vlastní studnou vycházejí vstříc baterie s možností napojení na tři přívody vody, jež umožňují využít například pro oplachování užitkovou vodu místo pitné. Kuchyňská baterie může mít podobu vysoké tyče i plochého vtoku s vodopádem, zajímavou variantou jsou baterie vysouvací, které v zavřené podobě mají podobu jednoduchého kompaktního prvku, například sloupku. Ovšem máte-li zájem o něco opravdu extra, vsaďte na produkt svítící. Zdroj napájený baterií (kroužek, ovál nebo kulička) instalovaný nad proudem vody, kolem něho nebo přímo v něm, může dokonce reagovat na teplotu pouštěné vody: červeně na teplou a modře na studenou? Podobný účel má novinka ve formě světelných senzorů na hlavě baterie.
Text: Alena Müllerová, Foto: Hanák nábytek, Koryna, Ikea, Gagenau, Sconto nábytek, Vileroy&Boch, Schock
Bločky a výkřiky
Baterie jsou nástěnné nebo stojanové, ovládají se pákou, bezdotykově, termostaticky či prostřednictvím růžic.
U pracovní plochy je kromě materiálu důležitá také výška, abychom se u vaření a mytí nádobí nemuseli hrbit.
Před zařízením kuchyně je myslet na počet, typ a umístění spotřebičů ● výšku kuchyňské linky ● dostatečné osvětlení pracovních ploch ● bezpečnost obsluhy
Hlavní kritéria pro kuchyňské elektrospotřebiče: estetičnost, funkčnost a bezpečnost
Kvalita kuchyně závisí také na dobře odvedené práci řemeslníků, kteří ji instalují.
V moderních, dostatečně velkých kuchyních dochází ke zdvojování počtu baterií a dřezů. V mělčím, kde je baterie se sprškou, se oplachuje zelenina a ovoce, hlubší slouží k mytí nádobí. Trend přišel z profesionálních restauračních provozů.