Krásná, dokonalá, zářící novotou. Radost z nové kuchyňské sestavy ale rázem může vzít z velké míry zasté, jakmile zjistíte, že jste nepočítali s dostatkem úložného prostoru. Přitom není nic jednoduššího, než si všechno dopředu promyslet a naplánovat.
Začít je nezbytné především rozvržením prostoru, v němž kuchyně bude, do pracovních zón, jež tvoří: Zásoby, Ukládání, Mytí, Příprava, Vaření/pečení. To, jak je seřadíte, by samozřejmě mělo vycházet z vašich konkrétních potřeb a zvyklostí. Víte, že pobyt v kuchyni představuje každodenně více než 360 různých pohybů, prací a cest? Za dvacet let takových úkonů uděláte zhruba 2,6 miliónu? tisíce nachozených kilometrů, bezpočet kleků a milióny drobných pohybů. Ostatně pracovními postupy v kuchyni a jejich optimalizací se zabývaly studie už v 19. století, koncept ?frankfurtské kuchyně? vyvinutý v roce 1926 zmapoval a zohlednil cesty a pohyby spojené s pobytek v kulinářské oáze bytu. Důmyslný vzájemný vztah cest mezi hlavními kuchyňskými zónami vyjadřuje trojúhelníkové pracoviště vyvinuté v 50. letech. Prostě každé usnadnění a zjednodušení znamená ušetřit si námahu. Což lze například tak, že se mnohem rychleji a pohodlněji dostanete k uloženým předmětům. Předpokládá to však, že budou uloženy ve správných kuchyňských zónách. Je například dávno jasné, že dvířka ve spodních skříňkách jsou ergonomicky velmi nevýhodná, nenabízejí dostatečný přehled, takže věci v nich je nutné neustále hledat, přemis?ovat a znovu ukládat, což samozřejmě zdržuje. Přitom stačí pár chytrých ?vychytávek?, k nimž patří například plnovýsuvy, chytré vnitřní dělení zásuvek a dokonalé kování.
Větší a přístupnější úložný prostor
Předmětů, které je v kuchyni nutné uložit, je nepřeberné množství. A? už jde o talíře, hrnky a příbory, pracovní pomůcky, hrnce a pánve, o koření, zásoby a chlazené potraviny... Možnosti a potřeba úložného prostoru se odvíjí nejen od velikosti kuchyně, ale také od životního stylu rodiny, závisí i na způsobech vaření a nakupování, na počtu členů domácnosti. Lépe, smysluplněji a ergonomičtěji ho lze využít s pomocí systému Dynamic space: například díky vyšším zadním a bočním stěnám ve výsuvech, prostřednictvím nového řešením rohových či dřezových skříněk
nebo potravinových skříní. V kuchyni koncipované podle zmíněných principů se nachozené cesty zkrátí, úkonů a pohybů je až o čtvrtinu méně. Výrazně se sníží nejen množství absolvovaných kilometrů, méně bude i času, který při práci v kuchyni strávíte. Lepší přehled a přístup poskytnou už zmíněné plnovýsuvy, totéž platí o sofistikovaném příčném a podélném členění zásuvek a skříněk a vyjímatelných miskách z ušlechtilé oceli, jež lze mýt v myčce. Prostřednictvím vnitřního dělení si zajistíte účelnou a důmyslnou organizaci uložených předmětů. Často používané věci by měly mít své místo ve snadno a rychle přístupných výsuvech přímo pod pracovní deskou a v první úrovni prostoru horní skříňky. Zřídka používané předměty se ukládají do nejvyšší úrovně horních skříněk a do nejnižší úrovně spodních skříněk.
Nepodceňujte zásoby
Jak dokládají studie, na to, že nová kuchyně nemá dost místa na skladování potravin a dalšího zboží, které se při vaření a pečení spotřebují, přijde většina lidí pozdě. Komfort obsluhy v této kuchyňské zóně znatelně zvýší potravinové skříně s vnitřními výsuvy, které lze vytahovat jednotlivě a bez námahy, přičemž umožňují přímý přístup zpředu i z boku. Protože díky vnitřním výsuvům získáte dokonalý přehled o svých zásobách, bude jejich včasné doplňování hračka. Do zóny zásob patří i mrazák a lednice.
Každodenní ukládání
Zóna ukládání patří v kuchyni k největším. Zahrnuje třetinu veškerých věcí, patří do ní takzvané používané předměty, s nimiž pracujeme každodenně, jako jsou příbory, jídelní a kávový servis nádobí, skleničky, dezetní misky, drobné předměty a elektrické spotřebiče...Z ergonomického hlediska je účelnější mít velmi často používané nádobí uložené místo v horních skříňkách ve výsuvech spodních skříněk. Jen mezi kuchyňskými zónami ?Ukládání? a ?Mytí? absolvujete 20 % všech cest napříč kuchyní. Je tu patrná souvislost s vyklízením myčky a uklízením nádobí zpět do skříněk. Proto je důležité dbát na správné uspořádání zón a na správné využití stávajícího úložného prostoru.
Mytí patří k nejdůležitějším
Zónu mytí využíváte každodenně a velmi intenzivně, proto si ? stejně jako likvidace odpadků - zaslouží zvláštní pozornost. V centru zóny jsou dřez s armaturou a skříňkou pod ním, a rovněž myčka nádobí. Patří sem také sada nádob na třídění odpadu i čisticí prostředky a pomůcky pro mytí, sáčky na odpadky, utěrky, nákupní tašky. S výsuvy pod dřezem se dá tento cenný prostor v kuchyni využít ještě účelněji. Spodní výsuv se perfektně hodí pro nádoby na třídění odpadu. Dřezová skříňka představuje kreativní využití často opomíjeného prostoru přímo pod dřezem pro uložení čisticích prostředků a pomůcek pro mytí. Při volbě kování je třeba vzít v úvahu, že výsuv s odpadkovými koši je vůbec nejpoužívanějším
v kuchyni.
Stěžejní je přípravná zóna
Všechno se kolem ní točí, protože slouží pro přípravu všech pokrmů,
pro vaření a pečení. Proto v ní mají místo i kuchyňské roboty a velké spotřebiče, stejně jako pracovní příbory, misky a pomůcky, drobné elektrické spotřebiče, prkénka, přísady do pokrmů - octy, oleje, omáčky, koření, kuchyňská váha, dózy s potravinami, Do přípravné zóny patří také
hlavní pracovní plocha, tedy prostor mezi dřezem a sporákem. Měla by mít šířku minimálně 90 cm a neobejde se bez dostatečného osvětlení.
Vařicí a pečicí srdce
Patří mu místo uspořádané kolem sporáku,odsavače pat, trouby na pečení a mikrovlnky. Domovské právo tu mají veškeré pomůcky na vaření i pečení, hrnce, pánve, pracovní příbory, zvláštní kusy nádobí, plechy, formy, pečicí papíry, přísady, chňapk i kuchařské knihy. Pravidelně užívané pracovní příbory byste měli mít vždy po ruce, nejlépe u sporáku.
Text: Alena Müllerová, zdroj: Blum, Foto: Blum, Bulthaup, Ikea,
Bločky
Díky plnovýsuvu, vyšším zadním a uzavřeným bočním stěnám lze do výsuvů naskládat a uložit předměty do větší výšky, aniž by hrozilo riziko, že vypadnou nebo budou vyčnívat po stranách. Platí to i pro dózy s načatými baleními potravin, hrnce nebo na potraviny, které je možné skládat na sebe.
Projektant by měl znát roli, jakou kuchyně v rodině hraje, velikost domácnosti, návyky a tradiční postupy při vaření, stravování i nakupování. Při plánování kuchyně je nutné vycházet rovněž z umístění přípojek (elektřina, voda, atd.), rozměrů a výšky parapetů oken, umístění jídelního stolu, celkové plocha místnosti. Důležitou roli hraje také výška těla, a to, zda jste pravák či levák.
Výška pracovních ploch by měla zohledňovat tělesnou konstituci: s pokrčenými pažemi musí vzdálenost mezi lokty a pracovní plochou činit cca 15 cm. Myslete také na to, že různé činnosti občas také vyžadují různé prokazatelně šetří záda.
BLUMOTION zaručuje dokonalý pohyb zásuvek, výsuvů a dvířek - měkce a tiše.
Kuchyňské zóny
Zásoby
V této kuchyňské zóně skladujeme typické spotřební zboží a potraviny jako konzervy, rýži, těstoviny, ale rovněž chlazené potraviny.
Ukládání
Tato kuchyňská zóna slouží k ukládání nádobí, sklenic, příborů.
Mytí
Vedle dřezu a myčky na nádobí je v této zóně místo pro sadu nádob na třídění odpadu, a rovněž pro mycí prostředky a pomůcky pro mytí.
Příprava
Tato zóna představuje hlavní pracovní plochu v kuchyni. Zde se odehrává většina přípravných prací i příprav samotného vaření. Pracovní příbory, prkénka na krájení, nože, ale i koření a mnohé další předměty, jsou optimálně uloženy v bezprostřední blízkosti pracovní plochy.
Vaření a pečení
Tato kuchyňská zóna je vyhrazena pro varnou desku, troubu na pečení, mikrovlnnou troubu, odsavač par, hrnce, pánve, poklice, pracovní příbory a plechy na pečení.
Naplánujete-li si zóny Zásoby, Ukládání, Mytí, Příprava a Vaření/pečení ve směru hodinových ručiček (tedy zleva doprava), půjde o kuchyni pro praváky. Leváci ocení uspořádání zprava doleva.
Kuchyňské zóny změníte v kuchyni průměrné čtyřčlenné domácnosti zhruba stokrát za den: až tři desítky cest vedou od stolu a ke stolu, v jednotlivých kuchyňských zónách se denně uskuteční na padesát různých činností. Bezmála třicetkrát vezmete do ruky různé přístroje, více než osmdesátkrát otevřete a zavřete dvířka, zásuvky nebo výsuvy.
Zapomeňte na dvířka ve spodních skříňkách a naplánujte si
zásuvky a výsuvy.
Přizpůsobte výšku pracovních ploch výšce těla. Vestavěné spotřebiče
By měly být tak vysoko, aby je bylo možné pohodlně obsluhovat.
S AVENTOS lze výklopy pohodlně otevřít, zastavit na jakékoli požadované pozici, a s pomocí BLUMOTION zase měkce a tiše zavřít. V otevřeném stavu žádná dvířka do prostoru nevyčnívají, a tudíž práci v kuchyni nikterak nebrání ani neztěžují.