Dnes už znova platí, že kuchyně je středobodem bytu. Místem, kde se nejen vaří a konzumují pokrmy, ale také žije. Prostorem, v němž se rádi scházejí členové rodiny i jejich hosté.
Aby to však opravdu tak bylo, musí být samozřejmě adekvátní vkusu a finančním možnostem majitele. Její podoba by měla respektovat velikost a celkové dispozice bytu či domu, počet členů domácnosti, rodinné zvyklosti a tradice. Svou roli při jejím zařizování jistě sehrají současné trendy, nejen co do použitých materiálů a zvoleného designu, ale také z hlediska ergonomických pravidel a s tím souvisejících požadavků na ukládání nádobí a potravin. Nejde přitom pouze o počet, velikost a umístění skříněk, ale také o další vybavení ve formě chladničky, mrazničky, vinotéky? stranou nesmějí zůstat ani další důležité spotřebiče. O kvalitě kuchyně rozhoduje také způsob zpracování, kování a vnitřní výbava.
Tajit, nebo přiznat?
Rozhodnutí o tom, zda a jaké vybavení kuchyně spíše ukrýt, nebo vystavit na odiv, bude opět vycházet ze zvyklostí a trendů, ale také z množství a uspořádání úložných prostor, které máme k dispozici. Na jednoduchost a minimalismus skříněk lze vsadit pouze v případě, že máme možnost využít k ukládání nejen větších kusů nádobí a drobnějších ručních spotřebičů, ale také převážného množství potravin samostatnou místnost, tedy spíž. Jinak se neobejdeme bez rozměrnějšího kuchyňského nábytku. I ten je však nanejvýš rozumné vybavit současnými technologickými vymoženostmi, k nimž bezesporu patří zejména nejrůznější drátěné a jiné systémy, karusely a polo a plnovýsuvy. Díky nim bude totiž všechno, co do skříněk a zásuvek uložíme, nejen snadno přístupné a přehledné, ale v důsledku toho bude mnohem jednodušší udržovat v takových podmínkách potřebnou hygienu.
Utajit nebo přiznat však lze i odpadkový koš a spotřebiče, jako je chladnička, trouba, mikrovlnka, myčka nádobí, vinotéka ? Patříte-li k vyznavačům jednotných linií, asi vsadíte spíše na vestavné spotřebiče, o nichž ? schovaných za čelními stěnami totožnými s designem skříněk ? nebude mít neinformovaný člověk ani tušení. Vestavné mašinky však mohou mít i přiznanou čelní část, pro ctitele solitérů a milovníky jasně definovaných daností, tvarů a barev jsou tu pak spotřebiče v podobě leckdy designových skvostů. Ty však obvykle potřebují mnohem více prostoru, a? už například na kuchyňské lince, v policích či na podlaze kuchyně.
Hlavně na dosah
Dosažitelnost adekvátních nástrojů, přístrojů a potravin by měla být prvotním hlediskem výběru jejich umístění v kuchyni. V dosahu varného centra a přípravných pracovních ploch by se proto určitě mělo nacházet nejen potřebné základní nádobí, jako jsou například hrnce, pánve, nože, prkénka, vařečky, naběračky, ale například i koření a suroviny. Racionální vládce kuchyně určitě ocení i to, že bude mít poruce i při vaření nezbytně nutné textilie či papírové utěrky. Je jedno, zda kořenky a dózy se surovinami budou postavené na policích a nářadí zavěšené nad pracovní deskou, nebo jestli najdou své místo v zásuvkách s různými přepážkami pod ní. Dobře je zpřístupní už zmíněné mechanismy (plno a polovýsuvy), které se dnes zároveň vybavují pomalým a tichým dojezdem. Systém je využitelný i pro rohové skříňky. Zajímavý a praktický doplněk úložných možností představuje i kuchyňský sloup. Ve spojení s otočnými různě hlubokými policemi nebo úchyty může sloužit například k umístění různého nádobí (nejčastěji skleniček a hrnků) nebo čerstvého ovoce.
Text: Alena Müllerová
Foto: Amica, Baumatic, Brabantia, Belmanet, HVT, Ikea, Indeco, Oresi, Miele