Přichází předvánoční čas a s ním spojené dilema, co si nadělit pod stromeček. Společnost Whirlpool nabízí svým zákazníkům odpověď v podobě limitované vánoční edice mikrovlnných trub Desert. A pro ty nejnáročnější přichází s luxusním provedením oblíbené trouby Jet Chef, která si hravě poradí i s vánočním cukrovím.
Vánoční edice mikrovlnných trub obsahuje čtyři modely cenově dostupných a designově zajímavých produktů z řady Desert. Novinka MWD 208 bude k dostání v bílé a stříbrné barvě s přehledným elektronickým ovládáním. Nabídne objem 18 litrů a chytré přednastavené programy (například brambory, popcorn či nápoje). Další vánoční novinkou je model MWD 202 v bílém a elegantním černém provedení. Tato mikrovlnná trouba s grilem o objemu 18 litrů je vybavena stylovým mechanickým ovládáním a nabízí sedm úrovní výkonu.
Další novinkou je multifunkční trouba z dobře známé řady Jet Chef. Design Carisma a luxusní nerezové provedení nese označení JT 379 IX a stejně jako její předchůdci je vybavena 6. smyslem pro dokonalou úpravu pokrmů, zvládne vaření v páře a nabídne funkci Crisp pro dokřupava upečené pokrmy. Nezalekne se ani přípravy cukroví či vánoční ryby. Přehledné menu obsahuje 84 přednastavených receptů v 11 kategoriích (např. maso, ryby, těstoviny, atd.) pro snadné vaření.
Vánoční recepty:
Vánoční ryba bez výčitek
FUNKCE KOMBINACE MIKROVLN A GRILU
PŘÍPRAVA: 10 MIN., DOBA PEČENÍ: 12?15 MIN.
PŘÍSADY
1 1/2 kg ryby (celé)
2 lžičky soli
1 vejce
3 lžíce strouhanky
2 ? 3 polévkové lžíce másla nebo margarínu
100 ml smetany zředěné trochou mléka
Rybu pečlivě vykuchejte, očistěte a odstraňte šupiny. Osušte ji a posolte zvenku i zevnitř. Polovinou másla nebo margarínu vymastěte nádobu vhodnou do mikrovlnné trouby. Rybu položte břichem dolů (hřbet musí směřovat nahoru). Potřete ji ušlehaným vejcem, posypte strouhankou a zbývajícím máslem nebo margarínem. Nádobu postavte na otočný talíř a pečte pomocí kombinace grilu a mikrovln při 650 W po dobu 12?15 minut. Rybu dvakrát až třikrát podlijte vyvařenou š?ávou. Několik minut před koncem pečení přelijte rybu smetanou. Zkontrolujte, zda je ryba upečená zapíchnutím vidličky k páteři; maso musí být bílé.
Vánoční sušenky
FUNKCE: MIKROVLNY, RYCHLÝ OHŘEV, HORKOVZDU?NÝ OHŘEV
PŘÍPRAVA: 15 MINUT, DOBA PEČENÍ: 24-30 MINUT
PŘÍSADY
125 g másla
1 vejce
125 g moučkového cukru (1,25 dl)
250 g mouky (přibl. 4,5 dl)
špetka soli
1 vejce na potření
kandované třešně na ozdobu
Do misky vhodné do mikrovlnné trouby vložte máslo, zakryjte a nechte ho rozpouštět 1,5 ? 2 minuty při 350 W. Utřete vejce s cukrem. Přidejte mouku a rozpuštěné máslo a zpracujte do měkkého těsta. Těsto vyválejte na tlouš?ku 1 cm a skleničkou z něj vykrájejte malá kolečka o průměru 5 cm. Položte je na vymaštěný plech (nebo pokrytý papírem na pečení). Povrch každé sušenky potřete ušlehaným vejcem a ozdobte půlkou kandované třešně. Troubu předehřejte pomocí rychlého ohřevu na 200 °C a pečte s horkovzdušným ohřevem při 200 °C po dobu 12?15 minut.
Vánoční jablkový závin
FUNKCE CRISP
PŘÍPRAVA: 15 MIN., DOBA PEČENÍ: 15-16 MIN
PŘÍSADY
2 plátky listového těsta
po 220?240 g
6 jablek
1 pomeranč
50 g vlašských ořechů
50 g piniových ořechů
1 lžička (5 ml) skořice v
prášku
50 g hrozinek
50 ml rumu
50 g cukru
100 g strouhanky
NA POTŘENÍ:
1 vejce
50 ml mléka
Hrozinky namočte na chvíli do rumu. Oloupejte a nakrájejte jablka na plátky a smíchejte je s nakrájenými mandlemi, piniovými ořechy, pomerančovou kůrou a skořicí. Část jednoho plátu těsta položte na druhý a vyválejte je válečkem v jeden plát. Do směsi jablek přidejte hrozinky a strouhanku. Strouhanka pohltí š?ávu z jablek. Směsí jablek posypte těsto a podélně zaviňte. Vzniklý váleček vytvarujte do kruhu a položte ho na talíř Crisp; papír na pečení ponechte na spodku talíře. Závin trochu stiskněte. Udělejte na něm několik zářezů a potřete ho směsí z vejce a mléka. Pečte 15 ? 16 minut s funkcí Crisp.