V Česku se vaří málo, navíc podle průzkumů by se mnozí z této činnosti nejraději vyhnuli. Není divu, více než polovina populace běžně netráví společné chvíle u jídla ani u jeho přípravy. Připouštíme však, že společné vaření a stravování má i své výhody a může podporovat rodinný život.
Příčiny tohoto zdánlivého rozporu lze vidět například v nepraktickém zařízení kuchyní, v nedostatku prostoru, viníkem může být i zdlouhavá příprava tradičních jídel a nebo nepořádek, který při vaření vzniká. Během týdne se snažíme vařit co nejrychleji, a pokud možno s co nejmenším úsilím. Receptem na změnu je tedy vnést do kulinářských aktivit a společného stolování radost, která by z této činnosti vytlačila dosavadní nudu a nutnost. Vhodným řešením mohou být praktické a nápadité kuchyně, chytré úložné systémy s přehlednými zásuvkami a policemi s otočnými systémy a šikovné úsporné spotřebiče a nástroje, které mohou ve značné míře přispět k tomu, aby se kuchyně stala znova srdcem domova.
Inteligentní trouby
V představování nových spotřebičů, které ulehčí vaření, se firmy doslova předhánějí. Vyznačují se nejen prostorovými a programovými ?vychytávkami?, ale i nízkou spotřebou energie, výrobci se zaměřují také na zdravé vaření prostřednictvím páry. Na trhu je například trouba, která dovede připravit najednou kompletní oběd ? maso, přílohu i moučník, aniž by se jejich vůně promíchaly. Díky individuálnímu nastavení v ní lze péci ve třech různých prostorech: extra velkém, hlavním a malém, s možností samostatné regulace teploty, nebo jenom v jednom z nich? Vybírat lze ze šesti univerzálních funkcí, například pečení při nízké teplotě, grilování, gratinování a víceúrovňové pečení... Pozadu nezůstávají ani mikrovlnky, které jsou díky jednoduchosti ovládání, vynikajícímu výkonu a snadnému čištění (speciální povrch Magic Clean) neocenitelným pomocníkem pro zaneprázdněné rodiny. Kromě příjemného designu opět vládnou funkce: mikrovlnka dovede rychle rozmrazovat, grilovat, péci, a dokonce i vařit v páře. Specializované parní trouby vycházejí vstříc vyznavačům zdravého vaření, tím spíš, jsou-li vybaveny šestým smyslem, který řídí celý proces přípravy pokrmu v závislosti na jeho typu a zvoleném programu. Pečínky v nich připravené krásně zhnědnou na povrchu, uvnitř však zůstanou měkké a š?avnaté. Díky přirozenému výkonu páry je možné zkrátit dobu přípravu jídla až o 35 %, jídlo lze také znova ohřívat nebo udržovat teplé i několik hodin, aniž by se vysušilo či ztratilo cokoli ze své původní struktury a chuti. Světlo světa spatřila i inteligentní trouba, která automaticky rozhoduje o správném způsobu přípravy, celý proces kontroluje a sama reguluje teplotu, dobu pečení, na závěr upozorní, že jídlo je hotové. Funguje v podstatě jako fotoaparát s automatickým zaostřováním.
Chytré myčky
Myčky nádobí se stávají standardní výbavou většiny našich domácností. Mohou být zabudované nebo volně stojící, na trhu jsou v různých velikostech, takže si lze vybrat přístroj odpovídající četnosti vaření a velikosti rodiny. Mytí v nich ? zejména v těch sofistikovaných - je pohodlné a úsporné zároveň, šetří nejen práci, ale také vodu a energii. Moderní myčky nádobí jsou koncipovány tak, aby se dokázaly přizpůsobit různým materiálům a různým tvarům nádobí. Zvláštní programy dobře pečují o hrnce a pánve, speciální pozornost je také věnována mytí skla: nové myčky mají například ve vrchním koši speciální gumové hroty, které sklenice chrání před poškozením a zároveň zabraňují jejich překlopení. Ovládání přístrojů je díky dobře čitelným a přehledným displejům stále jednodušší. Renomovaní výrobci dokážou své produkty vybavit například rychlým programem, který nádobí umyje za 30 minut při teplotě 60°C, aniž by utrpěla účinnost celého procesu.
Domácí studny
Zásobníky vody zabudované ve dvířkách chladničky byly donedávna typické hlavně pro velké americké dvoudveřové chladničky. V poslední době se však začaly objevovat i u volně stojících kombinovaných modelů, aniž by nějak ovlivnily vnitřní objem spotřebiče. Díky této vymoženosti odpadá nekonečné tahání balené vody, starost o ukládání plných a likvidaci prázdných plastových lahví. Voda pocházející z vodovodu, ovšem přefiltrovaná a vychlazená, teče z kohoutku zabudovaného ve vnějších dveřích chladničky. Chladnička funguje interaktivně a přitom jednoduše ? podává například informace o tom, kdy je třeba vyměnit antibakteriální filtr nebo jestli je potřeba přivolat servisního technika. Samozřejmostí jsou dnes už funkce No Frost, díky nimž odpadá nepříjemné a zdlouhavé rozmrazování, k výbavě patří například tlačítko rychlého zmrazování, dveřní alarm, prázdninový režim, ultrarychlé zchlazování nápojů v mrazničce, funkce upravující chod spotřebiče při skladování malého množství potravin v mrazničce nebo dětská pojistka.
Indukční vaření
Indukční vaření představuje nejmodernější způsob rychlého, energeticky úsporného a zároveň maximálně bezpečného vaření. Zatímco například na plynu by se 2 litry vody vařily 9 minut a na běžné sklokeramické desce 8 minut, zvládne je indukce přivést k varu za 5 minut! Princip indukčního
vaření spočívá v tom, že mezi feromagnetickým dnem nádoby položené na povrchu a měděnou cívkou umístěnou pod plotnou vzniká elektromagnetické pole, které dno nádoby nepřetržitě zahřívá podle stupně nastaveného výkonu. Indukční deska je velice efektivní (téměř dvojnásobně než plynová) proto, že veškeré teplo se generuje pouze do kontaktní plochy hrnce, potraviny se vaří rychle a s optimálním využitím energie. Povrch desky se přitom nezahřívá, zůstává mírně teplý a po skončení varu se rychle ochlazuje, takže nehrozí spálení ani připálení kousků potravin spadlých na desku. Kontrolky indikátoru zbytkového tepla svícením varují před spálením, dokud je deska horká. Ve výbavě nechybí například funkce rychlovarného ohřevu, praktický časovač s automatickým vypnutím nebo dětská pojistka. Panel s elektronickým dotykovým ovládáním a nerezový rám dodávají desce eleganci.
Designové odsávání
Požitek z vaření mohou zkazit pachy, které při něm vznikají. V moderní kuchyni by proto neměla chybět dostatečně výkonná digestoř. Bude-li mít zároveň pěkný design, může povznést celou kulinářskou svatyni na mnohem vyšší úroveň. Existují i digestoře, které kombinují oba způsoby odsávání a režim, v němž pracují, lze je tedy přizpůsobit momentální potřebě. A? už se rozhodnete pro odtahovou, necirkulační variantu nebo kombinovanou variantu, vždy si můžete vybrat takový typ, aby se stal funkčním šperkem kuchyně. Při výběru odsavače par je nutné myslet na adekvátní výkon, protože by měl zvládnout výměnu vzduchu v místnosti alespoň desetkrát za hodinu. Tukové filtry (textilní nebo tukové, u necirkulačních digestoří uhlíkové) se postarají o to, aby se v přístroji ani v odtahovém potrubí neusazovaly nečistoty. Sofistikované digestoře mají integrované osvětlení, takže nad varnou desku není nutné instalovat žádný další světelný zdroj, díky senzoru zápachu lze spotřebič naprogramovat tak, aby se při vaření sám zapnul. K výbavě často patří displej a praktické dotykové ovládání, časovač s automatickým vypínáním a elektronický ukazatele znečištění filtrů. Důležité je správné umístění digestoře: její vzdálenost od horní desky varného centra by měla být asi 70 cm. Kvalitní odsavače par jsou i přes vysoký výkon tiché.
Matová ocel
V kuchyni najde uplatnění nejen jako povrch nejrůznějších spotřebičů, ale díky atraktivnímu vzhledu a užitným vlastnostem i ve formě drobných předmětů a doplňků. Stylový design čistých tvarů doplňuje jednoduchá manipulace a dokonalá funkce, a? už jde o neuvěřitelně ostré keramické nože, pánve s nepřilnavou vrstvou Durisma Titan nebo obousměrné ruční struhadlo se speciálními čepelemi. Keramické čepele jsou odlehčené, díky broušení diamantem zůstávají extrémně dlouho ostré a řežou velmi přesně (ideální jsou pro zpracování masa, ryb a velké zeleniny). Design a funkci doplňují plastové rukojeti s protiskluzovým povrchem Softgrip. Charakteristická je pro ně dlouhá životnost, stejně jako pro pánev se zvláš? odolnou nepřilnavou vrstvou Durisma Titan. Nádobí je nenáročné na údržbu a ? s výjimkou indukčních ? se hodí pro všechny ostatní typy sporáků, a to i do trouby (do 200 °C). Lze ji mýt v myčce. V moderní kuchyni najde rozhodně uplatnění i exkluzivní digitální váha se skleněnou vážící plochou a dobře čitelným LCD displejem odstupňovaným po 1g od 5 do 5 000 g, vybavená funkcí dovažování se senzorovým tlačítkem a automatickým vypínáním po 60 vteřinách. Lze ji také pověsit na běžné kuchyňské lišty, takže šetří prostor. Obousměrné ruční struhadlo s velmi ostrými speciálními čepelemi z ušlechtilé oceli 18/10 zase šetří čas, a díky silikonovému krytu i prsty. Výborným pomocníkem v kuchyni jsou i rukavice na čištění a škrábání brambor, mrkve a jiné zeleniny.
Více než polovina Čechů se alespoň jednou za měsíc stravuje v restauracích, třetina vaří jen o víkendu a téměř každý druhý považuje vaření pouze za nutnost.
Mezi hlavní důvody, proč někteří z nás považují vaření jen za obtíž, patří malé a neprakticky uspořádané kuchyně a špatně skladovatelné kuchyňské náčiní. Nepořádek, který vzniká při vaření, vadí polovině dotazovaných.
Dlouhá doba přípravy jídel kazí radost z vaření 27 % respondentům.
Polovina pravidelně vařících Čechů se sice domnívá, že společný čas strávený v kuchyni stmeluje rodinu, přesto však více než polovina českých domácností nestoluje společně.
Pečlivě připravené jídlo může být milým dárkem, vaření lze vnímat i jako tvůrčí až uměleckou aktivitu. Baví se a relaxuje u ní zhruba každý druhý kuchař - amatér.
Raději praktická kuchyně než designová
Co se týká vybavení kuchyně, pro více než 2/3 dotazovaných (63 %) je nejdůležitější praktičnost, zatímco jen jedna osoba z deseti připouští, že nejdůležitější je pořizovací cena. Design a vzhled není pro Čechy určující, estetická stránka kuchyně zajímá jen 6 % respondentů.
Věděli jste, že:
Proč nevaříme doma?
Jana Jeníková
Foto: Ariston, Amica, Electrolux, Ikea, Tchibo, Miele, Whirlpool