Pokud plánujete celou novou kuchyni nebo investujete do nových spotřebičů, důkladně si promyslete, jaké vybavení a spotřebiče budete používat a kam je umístíte: dobrá koncepce a správné nástroje na dosah ruky ocení nejen začátečník, ale i zkušený kuchař.
Volný pohyb a rozložení klíčových úkolů po celém prostoru. To jsou hlavní parametry, které by měla splňovat správně navržená kuchyně. Projektanti stěžejní zóny - vaření s troubou a sporákem, přípravu s pracovním prostorem a dřezem a ukládací zónu se skříňkami a ledničkou ? umis?ují na vrcholy pomyslného trojúhelníku, takže jsou vzájemně snadno dosažitelné včetně veškerých potřebných rekvizit.
Kuchyňský dřez
Příprava jídla a manipulace s nádobím se z 80 % odehrává právě kolem kuchyňského dřezu, takže jeho umístění ve správné výšce a vzdálenosti od pracovní plochy a varné zóny je podstatným předpokladem správné funkce kuchyně. A to natolik, že špatná volba může i jinak dokonalou kuchyni zkazit. Z hlediska funkčnosti se lze spolehnout na klasickou jednoduchou variantu dřezu, ovšem na oblibě získávají typy se speciálními odkapávacími koši či boxy na ovoce a zeleninu, nebo dokonce s posuvnou dřevěnou deskou na krájení potravin. Uvažte, zda a jak veliká se vám bude hodit odkapávací plocha. Je také nutné vybrat si způsob zapuštění dřezu: buď prostřednictvím osazení otvoru vyříznutého do pracovní desky, nebo vložením dřezu s odkapávačem v celé šíři plochy. Druhý způsob je sice možná méně elegantní, ale zato mnohem lepší z hlediska udržování čistoty. Netradiční variantou je volně stojící dřez dostupný po celém obvodu, ovšem je samozřejmě finančně náročný a vyžaduje spoustu prostoru. Druhdy populární rohové dřezy se ukázaly jako nepraktické, takže jsou spíše na ústupu.
Spotřebiče na míru
Trouba, sporák, digestoř a chladnička ze stejné modelové řady dodají kuchyni velmi koordinovaný a profesionální vzhled se stejnou povrchovou úpravou a shodnými detaily osvětlení i ovládacích prvků. Renomovaní výrobci jdou však mnohem dál a do designových sérií zapojují i další spotřebiče, jako jsou například kávovary, mikrovlnné trouby, myčky nádobí? Nabídka kuchyňských studií často sází na takzvané kuchyňské sety, většinou cenově zvýhodněné. Než se k ní ovšem necháte zlákat, ujasněte si, jestli opravdu všechny spotřebiče v duchu veškerých jejich sofistikovaných funkcí využijete, abyste nakonec místo úspory nerealizovali spíše zbytečný výdaj navíc.
Efektivní plánování kuchyně je o to důležitější, máte-li k dispozici menší prostory: musíte být velmi vynalézaví. Chytrým dispozičním trikem je bezesporu výběr modelové řady kompaktních spotřebičů se sníženou výškou (pouze 38 cm), jako jsou kombinované nebo multifunkční trouby s funkcí páry či mikrovlnným ohřevem a centra občerstvení s nápoji včetně kávovaru. Jednoduché a úsporné řešení může představovat i stůl, který je možné sklopit ke zdi nebo naopak vytáhnout z čela kuchyňské linky, k němuž se v případě potřeby vejdou až čtyři osoby. A? už zařizujete velký nebo malý prostor, vždycky myslete na to, aby investice byla rozumná a odpovídala složení rodiny a jejím zvykům: pokud přebýváte spíš v práci než doma a na večeře chodíte do restaurace, nebo se obvykle odbudete něčím studeným, asi se vám více než sofistikovaný sporák se spoustou funkcí vyplatí pořádná lednice a mikrovlnka.
Užitečné funkce
Usnadňují život a rozhodně nejsou zbytečné. U pečicí trouby to může být například dětská pojistka nebo funkce automatického bezpečnostního vypínání. Komfort při práci zase může nabídnou pečicí vozík, který je možné při čištění vysunout, teleskopické výsuvy zase umožňují jednoduchou a bezpečnou manipulaci s plechy. ?ivot kuchaři usnadní ?inteligentní? trouba, která rozhoduje sama nejen o použití správné polohy připravovaného pokrmu, ale i o čase vaření či pečení a potřebné teplotě. Čas ušetří i ?trouby s recepty?, spotřebiče dovedou prostřednictvím textu na displeji poradit s každým krokem pečení a s pomocí barevných kontrolek a symbolů dojdete zaručeně k požadovanému výsledku. Moderní trouby se i samy vyčistí.
Průhledy a pohledy
Vařit a přitom být v centru zábavy a dění v obývací zóně nebo alespoň v jídelně, po tom touží řada hostitelů. Je na to nutné myslet už při hledání dispozičního řešení. Důležité je například zabudovat troubu (mikrovlnnou i parní, jednoduchou či dvojitou) do výšky očí, aby proces v ní bylo možné sledovat bez nutnosti ohýbání. Současně vařit a konverzovat s návštěvou umožní i ostrovní nebo poloostrovní kuchyňská linka. Jak jste si mohli všimnout například v restauracích, spousta lidí se přípravy pokrmů ráda účastní alespoň pohledem, takže sporák Tepan bude to pravé. Čím bude návštěva méně formální, tím raději budou hosté během přípravy občerstvení postávat kolem, třeba s drinkem v ruce, a kibicovat vám do vaření nebo alespoň ochutnávat a sem tam přiloží ruku k dílu. Udělat z ?vetřelců? pomocníky je dobrý způsob, jak neformálně zahájit večer, uvolnit atmosféru a zmenšit tlak na šéfkuchaře.
Umění ukrývat
Ovšem ne každý je rád, když mu pod pokličky kdekdo vidí. Pokud patříte mezi ty, kdo drží raději hosty od sporáku a hlavně od kuchyňského nepořádku dál, nezapomeňte při plánování kuchyňských dispozic rozdělit prostor tak, abyste měli k dispozici pro návštěvy neviditelnou zónu, kam lze snadno a především rychle uklidit věci. Má-li vaše kulinářská svatyně otevřenou dispozici, může být onou chytrou ?schovkou? zvýšený profil nebo barový pult umístěný mezi jídelnu a kuchyňskou linku. Pro rychlé ukrytí špinavého nádobí od oběda před nenadálou odpolední návštěvou může posloužit i myčka nádobí s dostatečným vnitřním systémem poliček, roštů a košů, které pojmou i velké hrnce a pánve.
Jídelní stůl
V bytě s otevřenou dispozicí, která je v současné době uvolněného životního stylu velmi trendy, můžete při neformální návštěvě pro stolování vyčlenit část kuchyňské linky nebo servírovat například na barový či snídaňový pult. Pro hostitele, kteří chtějí zachovat tajemství své kulinářské svatyně, by to však mohl být problém. Jste-li tedy rozhodnuti udržet své hosty v bezpečné vzdálenosti od varné zóny, kde pro ně připravujete jídlo, nabídněte jim buď místo v sedačce v odděleném obývacím pokoji či židli rovnou v jídelně. Zasedací pořádek ozřejmí jmenovky na prostřeném stole, chybět by neměly drinky a třeba jednohubky.
Petra Svatošová
Foto: Miele, Electrolux