Kuchyně. Už dávno není jen místem, kde vzniká potrava pro žaludek. Kuchyně je znovu centrem, srdcem domova, místem setkávání se členy rodiny, přáteli a známými. Prostorem, kde často trávíme spoustu času, proto také chceme, aby nám v něm bylo co nejpříjemněji.
Kuchyňské sestavy, jak se jim v současnosti říká, nejsou zdaleka už jen o skříňkách a šuplících, patří do nich i vestavné spotřebiče. Charakteristická je pro ně variabilita, jednotlivé prvky lze seskupit do nejrůznějších kombinací, z nichž není možné nevybrat. Je zcela samozřejmé, že při škále současné nabídky na českém trhu si firmy ? domácí i zahraniční - dávají velký pozor na to, aby spojily materiálovou kvalitu s dokonalými výrobními technologiemi, špičkovým designem a perfektní ergonomií. Při vytváření individuálního návrhu kuchyně lze kombinovat skříňky nejrůznějších šířek, výšek a předních ploch, mnoho barev a dezénů, a to i pokud jde o korpusy a pracovní desky. Sestavu zdokonalují vestavné spotřebiče i celá řada praktických doplňků, k nimž patří například závěsný drátěný program nebo vnitřní výbava skříněk.
Chvála ergonomie
Ještě než se rozhodnte pro konkrétní podobu a materiál kuchyňské sestavy, vezměte ? jak se říká ? rozum do hrsti a dříve než o povrchovém řešení přemýšlejte o tom, jaké nároky by měla vaše kuchyně splňovat. Aby se vám v ní dobře pracovalo, abyste všude dosáhli, abyste měli poruce všechno, co budete potřebovat, aniž byste se museli příliš často ohýbat, aby vás nebolela záda při špatném postoji při vaření nebo mytí nádobí.
Jednou z nejdůležitějších součástí kuchyně je pracovní plocha. Podstatná je její výška: stojíme-li nad ní, měl by úhel svíraný naším předloktím a paží být rozhodně tupý. Při práci by nám totiž měla pomáhat gravitace, takže bychom neměli lokty ani zvedat, ani oddalovat od těla. Důležitá pracovní místa by měla být od sebe vzdálena maximálně na délku obou paží.
Pozornost věnujte také dřezu: vyberte si tak hluboký, abyste se o jeho dno mohli pohodlně opřít hřbety rukou s nataženými lokty bez nutnosti se hrbit. Mycí centrum by nemělo být ani příliš nízko (pak trpí páteř, což mívá následky v podobě bolesti zad, skolióze a migrény), ani příliš vysoko (přetěžují se při tom trapézové svaly). Porovnat a vyzkoušet si různé výšky pracovních ploch (obvyklé jsou 86-87 cm a 91-92 cm ) lze přímo v kchuňském studiu.
Optimalizace pracovních ploch si v době, kdy jsou v rámci kuchyňských sestav moderní různé výškové úrovně, zaslouží obzváš? velkou pozornost. Častá změna polohy dělá dobře zádům a ramenům, ale vždy by mělo jít o funkční řešení. Sníženou pracovní plochu lze akceptovat v oblasti varného centra, protože nemusíme držet ruce příliš vysoko, a riskovat tím jejich nedostatečné prokrvování a následnou bolest. Navíc získáme dokonalý přehled po celé ploše a zároveň si usnadníme manipulaci s těžším nádobím. Budeme se však s největší pravděpodobností muset vzdát klasické trouby umístěné pod varnou deskou. Když už jsme u spotřebičů: hlavně u trouby asi oceníme, když bude natolik vysoko, že nebude nutné se k ní nustále ohýbat nebo klesat v kolenou. U mikrovlnné trouby se osvědčila maximální výška uložení 150 cm (pochopitelně ovšem s ohledem na výšku jednotlivých členů rodiny), která zaručuje, že se neopaříme, když budeme vytahovat talíř plný horké polévky.
Horní skříňky, které jsou určeny především k ukládání nádobí, by měly být tak vysoko, aby bylo možné efektivně využívat všechny jejich prostory. Těžké věci byste měli mít pod úrovní ramenního kloubu. Nespoléhejte se moc na to, že si v případě nouze pomůžete nějakou stoličkou:
spíš než cokoliv jiného vám bude časem překážet a budete o ni zakopávat.
Jaký vybrat materiál
Lamino
Kuchyně z tohoto materiálu ocení zřejmě hlavně mladí a ti, kdo sice chtějí špičkový produkt, ale nehodlají nebo zatím nemohou do něho investovat příliš velkou částku. Toto provedení nabízí obvykle širokou škálu pastelových tónů a imitací dřeva, navíc dobrou kompatibilitu barevného ladění povrchu skříněk s korupusem sestavy. ABS hrany u skříněk jsou odolné proti mechanickému poškození, výhodnou pořizovací cenu umocňuje snadná údržba.
Fólie
Tento způsob povrchové úpravy kuchyní výrobci požívají zřejmě nejčastěji, jeho předností je opět velká barevná paleta (včetně imitací dřevin) a kvalitní design za příznivou cenu. Klienti u těchto kuchyňských sestav oceňují také možnosti rozmanitého plošného tvarování předních ploch stejně jako snadnou údržbu.
Masiv
Kuchyně z masivního dřeva jsou nestárnoucí klasikou, spoléhá se na ni náročný člověk, který stojí o kvalitu a důstojnou reprezentaci. Představa masivu v rustikální podobě je už překonané klišé, díky vlastnostem přírodního materiálu lze počítat s jedinečnou originalitou výsledku, který se navíc dá výborně sladit s dalším interiérem (obvykle jídelny nebo obývacího pokoje, s nimiž bývá kuchyně často spojena). Pro masiv hovoří nejen solidnost materiálu, ale i příznivost procesu jeho stárnutí, který se projevuje příjemnou patinou.
Lak
Lakované kuchyně ? a? už s vysokým leskem nebo matným vzhledem ? si pořizují lidé nároční na design a na dokonalou povrchovou úpravu vysoké kvality, s níž je však spojená i odpovídající cena. Předností těchto kuchyňských sestav je bezesporu hlavně jejich naprosto hladký a vysoce odolný povrch bez pórů, který zaručuje stoprocentní splnění hygienických nároků a snadnou údržbu.
Petra Svatošová
Foto: Hanák, Koryna, Miele, Sykora