Stojíte ve svém novém prázdném bytě a přemýšlíte, čím začít? Nejlépe kuchyní. Vždy? jde o místo, které se stane centrem celého obytného prostoru a často i společenského dění života vaší rodiny.
Není proto divu, že jejímu zařizování je třeba věnovat opravdu velkou pozornost a zohlednit celou řadu významných aspektů. Aby se podařilo skloubit vaše přání a očekávání s funkčností a praktičností, měli byste si odpovědět na několik důležitých otázek. Například byste měli vědět, že u kuchyní jsou teď právě v trendu oblé tvary, zajímavé barevné kombinace, otevřené police, pojízdné kontejnery a plnovýsuvné hluboké zásuvky. Není to všechno tak drahé, jak by se na první pohled zdálo. Kování z nerezu, granitové dřezy a desky a? už z umělého, nebo pravého kamene patří k luxusu, který si můžete dopřát i vy.
Dispozice kuchyňského prostoru
Umístění a tvar kuchyně hrají významnou, i když ne zcela prioritní roli ? i na několika málo metrech čtverečních lze vykouzlit skvěle vybavený prostor plně odpovídající nárokům a potřebám vícečlenné rodiny. V poslední době jsou velmi oblíbené takzvané otevřené kuchyně, v nichž dochází ke skloubení kuchyňské části s obývacím pokojem. Toto řešení je zvláště praktické pro možnost kontaktu osoby, která připravuje pokrmy, s rodinou či přáteli, kteří právě pobývají v obývacím prostoru. Jedním z hlavních kriterií zařízení kuchyně by měla být její funkčnost. Aby vše bylo pohodlně přístupné a nikde nepřekážela žádná dvířka, potřebujeme určitý minimální prostor. Obvykle se uvádí, že by kuchyň měla mít nejméně 180 cm na šířku a 360 cm na délku, ale samozřejmě lze zařídit i kuchyň menší. Při navrhování pohodlné kuchyně je třeba zvážit způsob a místo uložení všech předmětů, které budeme k přípravě pokrmů potřebovat ? tak, aby bylo vše pěkně po ruce a nemuseli jsme zbytečně běhat z místa na místo. Existuje několik možných způsobů uspořádání kuchyně.
Jak vše poskládat
Například pokud zvolíme jednostranné uspořádání, budou jednotlivé prvky seřazeny do linky za sebou, je výhodné pro úzké dlouhé prostory, kdy je možné protější stranu využít pro umístění pultového jídelního stolu. Nepříliš účelná je však tato varianta pro nutnost překonávat poměrně velké vzdálenosti při jednotlivých etapách přípravy pokrmů ? hodně se nachodíme. Naproti tomu při dvoustranném uspořádání bude zapotřebí pohybu mnohem méně ? vše budeme mít prakticky v dosahu paží. Na jedné straně, ale nikdy ne vedle sebe, by měl být dřez a sporák, naproti pak skladovací a pracovní prostor. Téměř ideálně se podle kuchyňských expertů jeví uspořádání zařízení do tvaru písmene L . Organizace přípravy pokrmů bude plynulá, vše je po ruce, nechybí ani možnost využít část pracovního prostoru pro servírování pokrmů. Efektivní uspořádání kuchyně a její funkčnost má své zásady, ale vždy musí být šito na míru konkrétním potřebám. Při jejím řešení je dobré oslovit fundované odborníky, kteří mají více zkušeností a znají elementární pravidla pro její účelné fungování. Všestranný servis v této oblasti poskytuje svým zákazníkům například Sconto nábytek. Kromě naplánování kuchyně na míru zpracuje také instalační plány, provede nákres kuchyně a vyměření přímo v bytě, přičemž odborné poradenství poskytuje zdarma
Osvobozená domácnost
Nová kuchyně vám dává možnost, abyste přestali být obětí elektrických zásuvek, plynových přípojek a vodovodních kohoutků. Přeinstalujte je na místa, která vám budou vyhovovat. Při rozhodování, co zapojit nejdřív a co potom, budete mnohem svobodnější. Promyslete si, kolik elektrických zásuvek vlastně potřebujete. I nejmenší kuchyň na světě má mít alespoň čtyři dvojzásuvky. K nim připočítejte zásuvky na mrazák, myčku nádobí, mikrovlnnou troubu, elektrický mixér a kávovar. Přemýšlejte o funkčnosti rozmístění zásuvek. Nad pracovní plochou má být alespoň jedna dvojzásuvka, to samé platí pro elektrický i plynový sporák. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat šlehat elektrickým mixérem něco dobrého ve vodní lázni. Odborníky na elektřinu, vodu a plyn si pozvěte na první schůzku domů alespoň o týden dřív, než začnete sestavovat a montovat novou kuchyň. Nechte si několik volných dnů pro elektrikáře, který u vás bude sekat, měnit zásuvky, kabely i osvětlení. Odborné práce zadejte odborníkům. Nikdy si hlavně sami nepohrávejte s plynovými spotřebiči. Mírné manipulace s nimi, třeba při úklidu, se už ale samozřejmě bát nemusíte. Umožňuje ji hadicové napojení na plynové přípojky. Například 15 mm vodovodní trubky mohou být vyvedeny na různých místech kuchyně. Odpadové potrubí je ale už o průměru 40 mm a má se svažovat směrem dolů k venkovnímu odpadu. Musí být pod podlahou.
Důležitá ergonomie
?Volba zařízení kuchyně není jen otázkou estetického vzhledu. Má být především praktické a pohodlné. Obojí je možné jen v případě, že naprosto přesně odpovídá kromě řady jiných parametrů také výšce člověka a pohybové aktivitě spojené s vařením. Měla by mít takové ergonomické kvality, aby vás při práci nebolela záda, horní police nebyly příliš vysoko, nemusela jste se při častých pracovních úkonech zbytečně ohýbat? Pracovní deska stolu by měla být průměrně 85 cm od podlahy, přičemž by ji mělo být možno v závislosti na tělesné výšce uživatele přizpůsobit. ?ířkové rozměry nábytku jsou obvykle různé. Obvykle tvoří kuchyňské sestavy různé prvky ? spodní část s pracovními plochami a dřezem, nástěnná část s úložnými skříňkami a skříně na suché potraviny. Jejich rozměry jsou přirozeně vzájemně přizpůsobené a díky variabilnímu sektorovému systému je lze různě kombinovat,? radí odborník paní Veronika Cardová ze Sconta.
Každému podle jídla
Samostatně žijící mladý člověk, který se v bytě zdržuje jen sporadicky, snídá za pochodu, obědvá v zaměstnání, a v kuchyni si občas uvaří večeři, ocení spíše jednoduché spotřebiče jako varnou konvici, toaster nebo mikrovlnnou troubu a rozhodně ho neoslní velká pracovní plocha. Tu naopak ocení rodina s dětmi, která jistě využije také nákladnější elektrické spotřebiče, jako je myčka nádobí či indukční varná deska. Bude také potřebovat více prostoru pro odkládání kuchyňského náčiní a v neposlední řadě, zvláště, pokud má děti malé, bude mít vyšší nároky na bezpečnostní prvky zařízení kuchyně. Pozornost právě této stránce bude třeba věnovat zřejmě také při zařizování kuchyně pro seniory, kteří preferují pohodlí a co největší praktičnost bez moderních výstřelků.
Kuchyně za milion
Cenové hladiny kuchyňského zařízení a vybavení se obvykle pohybují v řádu desítek, ale někdy i stovek tisíc. Ten, kdo si však potrpí na poslední módní výstřelky věhlasných designerů, může počítat až s částkou přes milion. Na cenu má samozřejmě opět vliv několik aspektů. Kromě již výše zmiňovaných, je to také materiál, barevnost a design. Trendy nadále zůstává klasika v podobě dřeva, nicméně moderní styl, v němž hraje prim kov, sklo a lesklý MDF povrch, se v současné době, zvláště mezi mladší generaci, těší opravdu velké oblibě. Neméně atraktivní (a to i cenově) však i nadále zůstává dřevotříska s fóliovou laminátovou povrchovou úpravou. I tyto materiály se však mnohem více než v minulosti kombinují se sklem, které dokáže celou sestavu odlehčit a provzdušnit. Co se týče barevnosti, hodně záleží na vkusu a věku budoucích obyvatel kuchyně. V nabídce současného trhu je skutečně naprosto nepřeberná škála. Od konzervativnějších tónů nejrůznějších druhů dřeva, které upřednostňuje spíše starší generace, až po pastelové odstíny či nyní velmi módní kombinaci červené a černé. Mělo by však platit, že koncepce a design zařízení by měly korespondovat s ostatním zařízením a stylem bytu.
Myslete na podlahu
Podlaha musí být odolná a snadno omyvatelná. Dlaždice budou asi nejvhodnějším řešením. Jestliže ale nechcete strávit zbytek života čištěním spár, nedělejte je určitě z bílého cementu. Pohled z okna ke kuchyni také patří. Není-li zrovna půvabný, použijte například benátskou roletu. I stažená krásně propouští denní světlo.
Zdeněk Lodyha
Foto: Laufen, Kohler, Villeroy-Boch