Technika vyrazila dopředu a inteligence kuchyňských spotřebičů připomíná roboty z vědeckofantastických povídek Raye Bradburyho. Můžete se pohodlně obklopit mechanickými sluhy a oni zvládnou většinu nudné práce za vás. Nevěříte? Zkuste inteligentní troubu.
Může to vypadat jako pěkný protimluv, ale není to tak. Na trhu je široká nabídka vskutku inteligentních multifunkčních horkovzdušných trub s kruhovým topným tělesem nebo ventilátorem. Může se jednat o vestavné pečící trouby, kompaktní pečící trouby a parní trouby. Tyto přístroje se vyznačují elektronickým ovládáním, které v průběhu pečení neustále porovnává reálnou teplotu v troubě s teplotou nastavenou a podle toho uzpůsobuje dodávky energie. Cizí označení pro tento způsob neustálého inteligentního ověřování a vyhodnocování údajů zní Fuzzy Logic. Díky elektronickému řízení procesu pečení se uspoří až 30 procent času v průběhu předohřevu a nejméně 10 procent energie v průběhu pečení. Trouba tak dokáže například při rychloohřevu dosáhnout teploty 180 stupňů Celsia během pěti minut.
Poslechne na dotyk
Dosud se omezovalo ovládání spotřebičů na tlačítka a obecně zejména na kruhové voliče. Jistou inovaci můžeme vidět u spotřebičů Miele. U nich se jednotlivé funkce vyvolávají dotykem vyznačené spínací plochy. Tento systém se nazývá TouchControl a připomíná vy?ukávání povelů na řídícím panelu vesmírné lodi. Dotykem vybrané senzorové políčko se zde také pro potvrzení samo rozsvítí. Důležité informace se poté zobrazí na displeji v jasných textových pokynech. Komunikace je intuitivní a samo vysvětlující.
Pečící automatika
Inteligentní trouba vlastně za vás určí sama jak připravit perfektní pečínku. Jak to udělá? Bude s vámi komunikovat zabudovaným textovým displejem a v češtině. Zde můžeme očekávat funkce jako Inteligentní menu, které vás vede, pomáhá a upozorňuje v průběhu pečení. Tato funkce by vám měla pomoci připravit jakýkoliv počet jídel s maximálními výsledky a minimálním úsilím. Trouba vám dává pomocí textových hlášek najevo, kdy nastala doba vložit pokrm, kdy jej máte otočit, upozorní vás na svůj stav, tedy kdy se zahřívá nebo kdy je ještě horká. Zvolené funkce jsou doplněné ikonkami a řádkem s textem. Displej zároveň slouží jako hodiny a udává dobu trvání a stupeň zvoleného programu.
Režim pomocné ruky
Většinou inteligentní trouby komunikují podle tří interaktivních režimů. První z nich je asistovaný režim. Ten je vhodný pro kuchaře začátečníky, kteří ?spálí i polívku.? Nevyznáte-li se na co má vaše trouba funkci Horní a na co Spodní pečení, pak vám inteligentní systém půjde naproti trochu jinak. Režim rozeznává zhruba deset kategorií pokrmů zahrnutých až do padesáti receptů. Počet programů a receptů se liší podle výrobce. Vy jen zadáte pokrm, který chcete péci, zvolíte z kategorií v menu a ještě nakonec udáte hmotnost pokrmu. Trouba za vás navrhne funkci, dobu přípravy jídla a optimální teplotu k dosažení požadovaného výsledku. Jestli s tím nebudete souhlasit, tak si dobu můžete upravit sami. Inteligentní displej má i funkci, díky které si váš postup zapamatuje pro případné další použití. Ve skutečnosti si v režimu Memo máte možnost takto zadat do paměti až 15 receptů. Prostým stiskem tlačítka trouba připraví jídlo, které má v paměti. Stejně jako pilot vypne svého autopilota, tak i vy máte možnost u inteligentní trouby přejít na ?tradiční režim?, kdy máte možnost si vybrat jakýkoliv program či funkci a plně kontrolovat funkci, dobu a čas přípravy vámi zvoleného jídla.
Rozmrazím a ohřeji
Člověka zvyklého na staré trouby jistě překvapí nové funkce, které ho mohou při koupi nového spotřebiče zaskočit, protože je spíše čekal u mikrovlnné trouby. Například je to nízkoteplotní duální funkce. Ta zahrnuje volbu dvou teplotních úrovní. Režim teploty do 35 stupňů Celsia je určen pro rozmrazování a kynutí těsta. Teplota do 60 stupňů je vhodná pro ohřev jídla nebo pro udržování jídla v teple. Chytré je, že při této funkci v pečícím prostoru neustále cirkuluje vzduch a odvádí vlhkost. Další možností je udržování jídla v teple. Tato funkce umožňuje po ukončení automatického pečení trouby udržování teploty na 60stupních až po dobu 10 hodin.
Kouzelný ventilátor s kruhovým topným tělesem
Velmi účinným prvkem moderní trouby je kruhové zadní těleso generujíci teplo, které je vháněno pomocí ventilátoru do vnitřní trouby. Jídlo je tak upečeno rychle a rovnoměrně ve všech částech trouby. Péci lze i různá jídla najednou ve více úrovních, a to za pomoci dvou nebo tříúrovňových kolejniček, aniž by se smíchaly chutě. Tento program či funkce se většinou nazývá Horký vzduch nebo Horký vzduch Plus. Ventilátor také dokáže pracovat i s grilem. V tomto případě odvádí teplo grilovacího tělesa rychle a stejnoměrně na celou potravinu. Výsledkem je obzvláště š?avnatá a křupavá pochoutka.
Bezpečnostní minimalismus
V designu inteligentních kuchyňských spotřebičů a zvláště trub vládne minimalismus. Přístroje se úmyslně vzdávají přebytečných detailů. Ve většině případů je velkorysá skleněná plocha ovládacích panelů a dvířek přístroje doplněná podle konkrétního modelu nerezem nebo hliníkem. Vyniká zejména celoskleněný vnitřek dvířek na první pohled pro snadnější čištění. Dveře se skládají z několika skel, přitom z vnitřní strany jsou zcela rovné a hladké. Není to jen kvůli designu. Evropská unie totiž stanovuje několik norem, které se týkají bezpečnosti při vaření. Proto musí být dvířka trouby vybavena nejméně třemi bezpečnostními skly s izolujícími vzduchovými vrstvami.
Zbytky sežehneme
Na pečení je nepříjemná následná očista zašpiněného spotřebiče. Máte-li štěstí, stanete se majiteli pyrolytické trouby. Je to trouba se samočisticím systémem, který pomocí vysoké teploty spálí všechny zbytky jídla a tuku na stěnách trouby. Zbytkový popel, jenž zůstane po čistícím cyklu, se po vychladnutí trouby jednoduše vytře navlhčenou houbou. Vznikající zápachy jsou eliminovány katalyzátorem. Bezpečnost popálení při pyrolýze zabezpečuje výkonný chladící ventilátor a čtyřvrstevné skleněné dveře. Vnější teplota dveří se pohybuje v rozmezí 50-60 stupňů Celsia. Pro ještě vyšší bezpečnost jsou během pyrolýzy, například značek Whirpool a Fagor dveře trouby mechanicky zamčené a dokud teplota neklesne na bezpečnostní úroveň, tak není možné je otevřít.
Existuje i program Eko, například u trub značky Fagor. Ten můžeme použít pokud se trouba příliš neznečistila, pak toto pyrolytické čištění proběhne v kratší době s adekvátně menší spotřebou elektrické energie. Je ale možná i další ?vychytávka? výrobce Miele. Tu má takzvaný AirClean katalyzátor, senzor, který sám prozkoumá stupeň znečištění trouby a úměrně tomu řídí vypalování. To ale neznamená, že při pyrolytickém čištění by trouba byla nějakým velkým žroutem energie. Náklady na tento způsob samočištění jsou ve skutečnosti velmi nízké a k tomu můžete připočíst úsporu času a čistících prostředků.
Výsuvné teleskopické kolejničky
Inteligentní trouby mají i mechanický a ergonomicky důležitý prvek, který bychom měli zmínit. Je to jednoduchý systém manipulace s pečícími plechy. Plech s potravinou lze úplně vysunout z trouby a umožnit tak přístup po celé jeho ploše. Po celou dobu jej jistí kolejnička, která je zasunuta do další kolejničky. Velmi důležité je, že díky takovému jištění zůstává rozpálený pečící plech zcela stabilní a pro uživatele naprosto bezpečný. Tento přístup k pokrmům dovoluje troubu umístit nejen pod pracovní desku stolu, ale i do výšky. Výsuvné kolejničky u top modelů jsou ve výbavě, u většiny modelů je lze dokoupit společně s plechem. Je zajímavé, že systém počítá i s hlubokými plechy, které jsou tak populární v tradiční české kuchyni a bez kterých bychom si takovou kachničku se zelím nedokázali ani představit.
Vaření na skle
Klasické sporáky jsou na ústupu. Senzorové varné sklokeramické desky se prezentují jako velcí odborníci v oblasti snadného vaření. Tradiční umístění tohoto pomocníka je na pečící troubu, ale v moderním uspořádání kuchyní se tyto spotřebiče od sebe oddělují. Využívají faktu, že sklokeramické centrum můžete díky technologii zabudovat téměř kamkoliv do pracovní desky a to zcela nezávisle na pečící troubě. U výrobce Miele můžete snadno vařit a regulovat teplotu pouhým lehkým dotykem prstu.
Individuální programování
O tom, že každou varnou zónu můžete programovat a následně vypnout individuálně pomocí oddělených časovačů, jinými slovy digitálních elektronických budíků, se snad ani nebudeme zmiňovat. Po zkušenosti s troubou prostě předpokládáme, že logické ovládání umožňuje naprogramovat sklokeramickou desku podle vašich potřeb. Vypadá to sice složitě, ale jednotlivé funkce jsou tak praktické, že si je brzy při vaření velmi oblíbíte.. Například program Stop Go. Jedná se o funkci, která vám může vytrhnout pomyslný trn z paty v případě, že vám při vaření někdo zavolá na telefon. Jedním dotykem prstu zredukujete výkon všech varných zón na stupeň 1. Můžete pak v klidu telefonovat a neriskujete, že dojde k připálení nebo přehřátí pokrmu.
Fígle designérů
Ani v sektoru sklokeramických varných zón nešetřili designéři různými ergonomickými fígly. Například speciální varná zóna může být přizpůsobena na tři různé průměry varných nádob. Lze také podle velikosti zvolené nádoby kombinovat se třemi různými výkony vaření. Geometrie varné zóny nemusí být také jenom kruh ale i dva překrývající se kruhy, takzvaná dvojitá varná zóna je vynikající pro ohřev po celé ploše podlouhlých varných nádob. Přihřívat pokrmy na pekáči pak není žádný problém. Dále určitě oceníte možnost automatického předvaření. To znamená, že varná zóna spustí svůj výkon na začátku vaření na maximum a následně pokrm dovaří s nižším výkonem. Dokáže i rychle rozehřát sálavá topná tělesa asi během tří sekund a je tak v okamžiku připravena k provozu.
Červená pálí
Standardní funkcí varných desek je ukazatel zbytkového tepla. Červené světlo indikuje, zda je varná zóna ještě horká. Systém myslí i na zapomnětlivé a po překročení maximální provozní doby sám varnou zónu vypne. Pro různé příhody v kuchyni slouží i další pojistka, kdy inteligentní systém vypne celou varnou desku pokud se na ovládací panel dostane tekutina nebo na něm leží nějaký předmět. Někteří výrobci provázejí tuto situaci i akustickým a světelným signálem. A samozřejmostí je i dětská pojistka, tedy zablokování celého přístroje proti uvedení do provozu. Ve stejném režimu můžete zablokovat jen funkce a nastavení již zvoleného programu. Většinou volbou symbolu se zámkem. Nehrozí vám tak, že vám vaše hravé dítko bez dozoru připálí nedělní guláš.
Chvála indukce
Luxusem mezi elektrickými varnými deskami je indukční plotna. Ta využívá faktu, že mezi feromagnetickým dnem nádoby položené na povrchu a měděnou cívkou pod plotnou vzniká elektromagnetické pole. Nepřetržitě zahřívá dno nádoby podle stupně nastaveného výkonu. Indukční deska je vysoce efektivní. Téměř dvojnásobně, než například vaření na plynu. Pro srovnání dokáže indukční plotna ohřát na bod varu dva litry vody za pět minut. Chladnout bude zhruba šest minut. Plynový vařič přitom bude vařit stejné množství vody 9 minut a chladnout patnáct minut. Přesná indukční technologie, která vám garantuje dokonalou kontrolu nad vařením, vám umožňuje rozpouštět čokoládu i smažit. Povrch desky se přitom nezahřívá, zůstává jen teplý a po skončení procesu rychle chladne. Nehrozí tak připalování či spálení kousků potravin, které upadnou na desku.
Citlivé na nádobí
U indukčních desek se setkáváme se všemi funkcemi typickými pro sklokeramické varné desky. Tedy časovač, různé bezpečnostní pojistky a indikátor zbytkového tepla. Stejně tak můžeme navolit nízkoteplotní funkce a udržování tepla ohřátých pokrmů. Co je nového, je například u výrobce Miele funkce Booster. S ní může být každá indukční varná zóna vždy na 10 minut vytápěná až na výkon 3200 W. To přímo raketově urychluje dobu předvaření a neskutečně šetří čas v kuchyni. Zároveň je zaručena ochrana indukční cívky a varné zóny. Systém totiž automaticky vypne varné pole, jestliže by vařením ?naprázdno? došlo k přehřátí. Varná zóna sama rozpozná přítomnost hrnce a v ohraničeném prostoru určí velikost nádobí. Pokud nádobí zvednete z plochy dotyku, vaření se přeruší.
Neuvěřitelná tichost mytí
Posledním mechanickým, potažmo elektronickým kuchyňským sluhou, kterého v našem krátkém exkurzu probereme, jsou myčky nádobí. Víte, že při ručním mytí se zničí pětkrát více sklenic, než při mytí v myčce. Inteligentní myčky totiž již nemají jenom speciální program pro skleněné nádobí, ale tím, že automaticky myjí v rovnoměrně nízkých teplotách, zabraňují choulostivému pnutí. Také jsou přitom velmi tiché. Například výrobce AEG Electrolux se chlubí, že jeho myčka nádobí Favorit 88080 je svými 41 dB nepřekonatelně výrazně tišší, než je normální hovor. Můžete se tak po jídle u stolu nerušeně bavit, zatímco váš sluha tiše umývá nádobí. Pro spravedlivý posudek je nutno podotknout, že ostatní výrobci jsou ohledně hlučnosti za Electroluxem v těsném závěsu a jejich výrobky jsou hlučnější o jeden nebo dva decibely.
Na první vodu
U moderních myček je standardním prvkem to, že si světelným paprskem změří znečištění nádobí, tedy znečištění odpadní vody po prvním opláchnutí. Podle toho volí další krok, zda je nutné další opláchnutí a tak nejen, že reguluje hospodaření s vodou, ale také garantuje maximální čistotu mytého nádobí. Ušetří se tak zhruba 25 procent vody u každého mytí. U výrobce Whirpool je myčka vybavena duálním senzorem zašpinění, který kombinuje dva signály. První signál měří znečištění vody tekutinami, jako káva, čaj nebo mléko, a druhý signál snímá pevné částice znečištění, třeba špenát, vajíčka nebo i rýži. Mikroprocesor pak na základě naměřených výsledků nastavuje parametry programu. Nutno podotknout, že měření probíhá každých deset sekund.
Já tě potěžkám
Výrobce Miele má nové inteligentní rozpoznání množství naplnění nádobí v myčce. To umožňuje kdykoliv adekvátní přísun vody do myčky. Například při polovičním naplnění se u zvoleného programu sníží spotřeba vody až o 16 procent. Pokud však naplníme naši myčku ?až k prasknutí,? bude velké množství nádobí vázat na svůj povrch i velké množství vody. Myčka si proto řekne o přísun vody navíc, než je standardní množství pro daný program. Hospodaření s vodou je u myčky velmi důležité, ovlivňuje to totiž i spotřebu elektrické energie. Předností současných myček je fakt, že při otevření dvířek myčky se již nevyvalí oblaka horké páry. Je to díky lepšímu sušení a ventilátoru, který pohltí tyto páry dříve, než uživatel otevře dvířka. Takže bezprostřední okolí zůstává zdravé a čisté. Zároveň je tak chráněný nábytek.
S tabletkami si rozumíme
V moderním světě jsou i moderní mycí prostředky. Je-li vaše myčka inteligentní, musí umět přijímat mycí prostředek, sůl i leštidlo v jedné tabletě. Musí také mít běžné programy určené pro mytí nádobí bez nutnosti se starat o doplňování soli nebo leštidla. Například výrobce Miele má možnost jednoduchým stiskem tlačítka kdykoliv u všech mycích programů ?tabletkovou? funkci zapnout nebo vypnout.
Dvojí účinnost mytí
Každý výrobce myček je pyšný na uspořádání prostoru ve svém mycím koši. Ten je zpravidla rozdělen na dva a většinou v něm lze realizovat dva způsoby mytí. Ve spodním koši lze mýt nádobí vyžadující intenzivnější mytí, v horním méně zašpiněné nádobí. Takzvané zónové mytí může být v méně zašpiněné variantě kratší (i jen 15 minut) nebo naopak delší než standardní mycí cyklus. Většinou tato funkce slouží i k mytí polovičního počtu jídelních souprav. Zcela specifický je program výrobce Whirpool. Jeho Antibakteriální funkce funguje tak, že na konci mycího programu proběhne dodatečné mytí při teplotě 66 stupňů Celsia. Garantuje odstranění 99,9 procent bakterií z nádobí. Antibakteriální funkci je vhodné použít poté, co nádobí zůstalo po delší dobu neumyté uvnitř i vně myčky, dále v případě, že jsou v domácnosti nemocní nebo malé děti.
Vladimír Iliev
Foto: Whirpool, Fagor, Miele