Kuchyně není jenom prostorem, kde se připravuji pokrmy, ale správná kuchyň má svou atmosféru. Je odrazem každodenního stylu života rodiny. S kuchyni se váže více činností, naše kulinářské experimenty, ale nejvážnějším je setkání celé rodiny.
Jestliže chceme rekonstruovat současnou kuchyni, je třeba brát v úvahu, že v dnešní době se kuchyně, a? už v té či oné podobě, stává plnohodnotným prostorem v bytě. Plní funkci centra společných rodinných aktivit, zatímco čistý obytný prostor zůstává zónou klidného odpočinku i společenské zábavy.
Otevřená kuchyně
Nezřídka bývají tyto zóny odděleny ani ne tak opticky, jako spíš pouze provozně. Při takovém řešení mluvíme o otevřené kuchyni. Při současném neformálním společenském styku není nijak na závadu, když hosté přihlížejí přípravě pokrmů, je to naopak je to žádoucí, nebo? hospodyně není vyřazena z konverzace. Předpokladem takto řešeného kuchyňského pracoviště je vyšší úroveň technického vybavení domácnosti, včetně zřízení hospodářského centra pro ostatní domácí práce, jako jsou praní, žehlení, šití apod.
Zpátky do středu
Kuchyně jako komunikační střed bytu funguje nejlépe tehdy, jestliže oblasti přípravy jídla, vaření a jeho servírování jsou soustředěny do jejího centra. Zařízení okolo zůstává spíše volné. Místo drahého kuchyňského nábytku se v praxi jeví jako rozumnější investovat do kvalitních a spolehlivých kuchyňských přístrojů. Taková kuchyně získá příjemný vzhled a atmosféru, v níž i případní hosté budou mít chu? přiložit ruku k dílu. Tento princip se dá realizovat již od devíti čtverečních metrů podlahové plochy, takže je přijatelný nejen pro majitele prostorných rodinných domů, ale i pro méně š?astné obyvatele třeba sídlištních bytů.
Digestoř nutná
Kuchyně propojené s obývacím pokojem vyvolaly potřebu opravdu výkonného odsavače. Kdo by si přál aby byl jeho nábytek pokrytý vrstvou mazlavého nánosu! Vše je způsobené tím, že pára, která při vaření vzniká, je úžasný nosič tukových molekul. A jak je známo, pára se lehce roznese všude po pokoji a sním i mastnota. Tento nános nelze umýt a vznikají tak na něm bakterie. Další argument, proč se rozhodnout pro digestoř je aroma, které při vaření vzniká. Dokáže se prohnat celým bytem i když je kuchyně oddělená od ostatních pokojů. Pro úspěch chodu digestoře se musíte řídit několika pravidly. Kuchyně s plochou 16 m potřebují digestoř s minimálním výkonem 240 a maximálním 480 m/h. Do větší nebo propojených místností se většinou pořizuje digestoř s vysokým výkonem - od 600 m/h, která se spouští na omezenou dobu, aby byla pára a zápach odvedeny do nejrychleji. Aby odtahové digestoře mohly vzduch s vodními parami odvádět pryč, musí být další přiváděn dovnitř. Nikdy však ne pomocí průvanu! Digestoř zapínáme 5 minut před vařením, tak vznikne v místnosti žádoucí podtlak a pára se bude lépe odsávat. Během chodu digestoře mějte okna, která jsou v blízkosti zavřená. Jestli to dovoluje velikost vaší kuchyně, pořiďte si digestoř širší, než je varná deska. Pravidelně se starejte o tukové filtry, při přehřátí mohou vzplanout. Nikdy odtah digestoře nevyvádějte do komína nebo jiných šachet, kde ústí topeniště.
Materiál jako rébus
Jestliže ještě před několika lety módní trendy velely téměř ve všech případech stěny sousedící s pracovními plochami pojednat keramickými obkladačkami, nabízí se dnes také mnoho jiných materiálů. V zahraničí jsou k vidění i v rodinných domech stěny kuchyní obložené ušlechtilou ocelí, speciálně upraveným sklem nebo panely z plastických hmot, které si však u nás pod vlivem někdejších zkušeností asi mnoho příznivců nezískají. Podlahy zase bývají vedle tradičních keramických dlažeb zhotovovány z přírodního upraveného kamene a pro pracovní plochy kuchyňská studia často používají klíženého jasanového nebo bukového dřeva. Spodní kuchyňské skříňky se nahrazují kontejnery na kolečkách. Na stěny často není potřeba zavěšovat skříňky, ty nahradí otevřené dřevěné a skleněné police a konzole pro kuchyňské přístroje.
Máme-li tu možnost a obrátíme-li se na kvalitní kuchyňské studio, určitě nepochybíme. Zatímco odborníci sestaví provozní řešení a zadají do výroby námi vybranou variantu kuchyňského nábytku, je nejvyšší čas doma nechat položit novou podlahu a vyrovnat zdi. K tomuto účelu je dobré mít k dispozici vzorky dvířek budoucího nábytku, abychom si dobře vybrali z rozmanité nabídky obkladových materiálů.
Jak si nechat navrhnout kuchyni
Málokdy se stane, že je klient spokojen s prvotním projektem, a proto se většinou návrháři v kuchyňských studiích vytváří více variant, které se pak ještě obměňují. Důležité je, aby zákazník přišel s určitým časovým předstihem. Nejlépe tehdy, kdy můžeme v objektu ještě měnit umístění přívodu vody, odpadu a plynu, aby bylo možno vytvořit kuchyň, která bude splňovat co nejvíce ergonomických pravidel. Spolupráce s kuchyňským studiem vy měla spočívat i v zaměření prostoru. Podle takto vyrobené dokumentace zde klientovi vytvoří první varianty možného řešení kuchyně, a to v 3D programu, kde má možnost vidět na počítači, jak by kuchyň mohla vypadat. Je důležité, že tyto návrhy jsou v naprosté většině studiíí zdarma. Ty mají většino v nabídce přes 30 modelů kuchyní ? jak moderních, tak rustikálních, kde každý model má další možnosti v barevnosti dvířek, použitých materiálů, druhů dýhy nebo masivu. Při výběru kuchyně je důležité se zejména přesvědčit, že podkladová deska je vyrobena z kvalitního materiálu. (Kvalitní kuchyňská studia mají na ukázku vzorky.) Obvykle se používá velmi odolný materiál MDF, což je v podstatě dřevěný odpad, který se lisuje a lepí. Pokud se kuchyňská sestava tohoto typu vyznačuje příliš nízkou cenou, může to upozorňovat na fakt, že se jedná o pofóliovanou dřevotřískovou desku, která je méně odolná. Dalším možným krtitickým bodem, na který bychom se měli při nákupu zaměřit je provedení čelních dvířek. Ta by měla být pofóliovaná celá, včetně hran. Právě podle absence hran poznáme snadno fólii od posledního tradičního materiálu, lamina.Pro pracovní desky se používají materiály, jako jsou například žula, umělý kámen (technistone), Corian, masivní dřevo, lamino. Tyto pracovní desky je možno zalištovat, a to velmi moderními 6cm lištami z nerezu nebo hliníku nebo i tradičnějším materiálem, lištou z masivu.
Kuchyňská egonomie
I přes včechny designérské sny nesmíme zapomenout na hlavní funkci kuchyně, jako pohodlného pracovního koutu. V moderních kuchyních bývají dřezy dnes již vyvýšeny o čtyři centimetry, řešeno je i čištění ovoce a zeleniny. Vše potřebné k postupu práce, od prkének až k odkapávacímu sítu, má být při ruce s možností si to jediným pohybem ruky přitáhnout nebo odstrčit stranou. Závěsné skříňky nad pracovní plochou mohou mít skládací dvířka, aby se nikdo neuhodil, zůstanou-li při práci otevřena. Ergonomové vymysleli také již celá kompletní varná centra, většinou z nerezu, kde vlevo a vpravo ve spodních skříňkách vedle varné desky nebo v zásuvce sporáku pod ní mají své místo kořenky, formy, vařečky, zatímco v chromovaných regálech přímo pod varnou deskou se ukládají těžké pánve a hrnce. Samotná varná deska se umístí do pracovní plochy o šest centimetrů níže a její bezpečnost zvýší zapuštěné ochranné zábradlí.
Kouzlo osvobozené plotny
Samostatná varná plotna ve stále dokonalejším designu vytěsnila z mnoha domácností tradiční sporák. Její výhodou je zejména to, že ji můžeme umístit v podstatě kdekoli a v libovolné výšce. A co je důležité, představuje úsporu 20 ? 30% energie proti starším typům, v kombinaci se sklokeramickými plotýnkami a mikropočítačem dokonce o dalších zhruba 30 procent. V současné době nabízejí výrobci varné desky, které mohou být buď plynové, sklokeramické či indukční. Zatímco dnešní plynové desky jsou vybavené elektrickým jiskrovým zapalováním, sklokeramické desky nabízejí výrobci v mnoha variantách. Ty se od sebe liší pouze způsobem ohřevu a ovládání. Kvalita desky pak závisí na materiálu a vybavení. Některé jsou vybaveny infračerveným senzorem nebo pečícím senzorem. Desky s indukčním ohřevem předávají energii pouze tam, kde na desku přiléhá dno hrnce. Tyto desky mají poloviční spotřebu, jsou bezpečné a šetří náš čas, ale na druhé straně jsou citlivé na náraz.
Kombinace elektřina, plyn
Na trhu se nejvíce prodávají kombinované sporáky s plynovou varnou deskou a elektrickou troubou. Plynové sporáky jsou na rozdíl od elektrických levnější. Na rozdíl od varných desek jsou elektrické trouby rozdílně vybavené. Kromě klasického oboustranného ohřevu mají některé trouby i horkovzdušný ohřev, zabezpečující rovnoměrné teplo v celém pečícím prostoru a zároveň i gril. Všechny tři způsoby přípravy jídla pak lze mezi sebou různě kombinovat. Novinkou je možnost přípravy pokrmů v páře, kdy ohřev probíhá rovnoměrně a cenné látky obsažené v potravinách se ztrácejí jen minimálně. ?iroké spektrum možností přípravy pokrmů nabízejí i mikrovlnné trouby.
Odpadky napadr?
Přímo pod dřez s výlevkou můžeme nainstalovat drtič odpadků, který lehce zlikviduje biologický odpad. Spadne-li do drtiče jakýkoliv tvrdý předmět, pojistka přístroj automaticky vypne. Drtič oceníme v mnoha směrech, ale především snížíme množství odpadků, které vynášíme do popelnice. Kvalitní drtič odpadků by měl mít dostatečný počet otáček (2600 až 2800), který zaručí také úspornost spotřebiče. Jinými slovy drtič bude s prací dříve hotov. Nezapomeňte ani na protihlukovou izolaci. Přece jen pokud vaříte často, mohl by být přílišný hluk časem vám i sousedům nepříjemný. Důležitý je také průměr odpadního otvoru (95 milimetrů), abyste mohli pohodlně likvidovat i větší kusy masa nebo zeleniny. Na to třeba myslet již při nákupu dřezu. Velmi důležitá je také antikorozní úprava komor drtiče. Vhodným materiálem je například sklolaminátový nylon nebo polyester. Luxusní a výkonný drtič odpadků s velmi kvalitní protihlukovou úpravou, nerezovou úpravou a zárukou až 8 let pořídíte i za 25 tisíc korun. Standardní ale kvalitní drtič si můžete pořídit přibližně za 7 tisíc korun.
Méně času na mytí
Myčky představují velkou úsporu času, až 55 minut denně u 4členné domácnosti, také o 60 procent méně spotřebované vody a okolo 50 procent uspořené energie. Abychom si usnadnili výběr, neorientujeme se na značku výrobce, ale na šířku 45 či 60 cm. Do užších myček se vejde 8 sad nádobí, do větších 12 sad. Tři mycí ramena zaručují vyšší kvalitu umytí, ovšem ke špičce patří přístroje vybavené elektronickými senzory. Ty optimalizují teplotu, spotřebu vody i energie.
Chladničku nakonec
V kuchyňském prostoru samozřejmě nemůže chybět nepostradatelná chladnička. Při její volbě se neobejdeme bez základních technických parametrů. Volit můžeme mezi vestavnými, samostatně stojícími či podstavnými typy. Spotřebiče se dále dělí na chladničky a mrazničky či kombinované dvoudveřové přístroje. Kvalitní chladnička disponuje digitálním nastavením teploty. Výrazně nižší spotřebu mají výrobky vybavené elektronicky řízenými kompresory. V současné době mají chladničky až čtyři teplotní zóny s rozdílnou vlhkostí. V mrazničkách vybavených systémem ?Active no frost? se nevytváří žádná námraza a součástí takzvaných amerických mrazniček je výrobník ledu nebo ledové tříště.
Není to levné
Pokud již při koncipování kuchyně a výběru materiálů podvědomě cítíme příjemné vůně připravovaných jídel, musíme se rychle vrátit do reality. Kuchyně bývá jednoznačně nejdražší místností v domě. Přispívají k tomu už i pouhé instalace: instalace elektrického vedení, plynu, studené a teplé vody, odpadů, odvětrávání a třeba i kabelová přípojka pro televizi a rádio. Každá instalace tvoří vlastní okruh a musí odpovídat nejen našim potřebám, ale i požadavkům příslušných norem. Při plánování příštího provozu v kuchyni se vyplatí provést vše pečlivě a promyšleně, na základě vlastních zkušeností i obecně platných zákonitostí.