Kuchyně je srdcem celého našeho bytu nebo celého domu. Charakteristikou této místnosti je, že její vybavení, orientace a zařízení musí být pohodlné, funkční a praktické. Prostorové řešení kuchyně je největším oříškem. Jen vhodně zvolená a vybavená kuchyň zcela vyloučí ono zmatené pobíhání po místnosti, hledání toho či onoho hrnce, protože ten, který teď potřebujeme, má své místo úplně na dně spodní skříňky. Existuje mnoho dobrých rad a modelů, ale i zde platí, že uspořádání byste měli podřídit vašim zvyklostem, abyste se v kuchyni cítili opravdu jako doma.
Pracovní sestava na začátek
Začneme-li přemýšlet o naší kuchyni, měli bychom se nejdříve rozhodnout, jaké pracovní sestavě dáme přednost. Nejjednodušší a zároveň nejlevnější je takzvaná rovná linka. Pak je tu řešení kuchyní do tvaru ?L? případně do ?U?. Zde získáte výhodu, že se méně nachodíte a vaření je tak mnohem pohodlnější než u klasické rovné linky. Finančně nejnáročnější a přitom nejpohodlnější je takzvané dvojstranné řešení. Dále je tu uspořádání pracovních zón. Jsou tři ? prostor na vaření jídla, prostor na přípravu jídla a plocha na mytí nádobí. Vlastní pracovní plocha přitom téměř vždy odděluje varnou a mycí část. Ohledně posloupnosti by se mělo začínat dřezem, pak pokračuje pracovní plocha pro přípravu jídla a končí se takzvaným varným centrem, což zpravidla bývá sporák.
Práce musí být organizovaná
Po levé straně dřezu a po pravé straně sporáku musí být dostatečně široká odkladní plocha, alespoň 40 až 60 centimetrů vpravo a 20 až 30 centimetrů vlevo vedle sporáku. Toto řazení platí pro praváka, levák potřebuje opak. V některých kuchyních lze zvolit i jiné řešení. Typický příklad představuje ostrůvková kuchyň, u níž se do středu místnosti dostává sporák, tak jak je tomu v profesionálních kuchyních, z ustáleného pořadí lze ?vyjmout? i mycí centrum. Tato verze se však používá spíše v hodně členitých kuchyních. Dřez můžete mít i pod oknem, protože v nabídce jsou už i sklopné baterie, takže se nemusíte bát, že neotevřete okno. Mycí centrum neboli dřez s odkladní plochou ovšem vyžaduje výšku asi od 90 do 105 centimetrů. U starých kuchyňských linek mívalo výšku 86 centimetrů, takže vyšší muži odmítali často pomoc v domácnosti s odůvodněním, že je pro ně mytí nádobí únavné. Měli pravdu. Naopak varné centrum by mělo mít výšku pouze kolem 80 centimetrů, aby byly pro ruce i oči snadno dostupné i zadní plotýnky.
Prostor uvnitř
Dostatek úložného prostoru a hlavně sledování nových trendů v ukládání, to jsou hlavní požadavky, které by měla splňovat vaše nová kuchyňská linka. Moderní doba upouští od vnitřních polic a nahrazuje je výsuvnými a otočnými kontejnery. Ty nejen že jsou přehledné, ale využijí dokonale prostor uvnitř hlubokých spodních skříněk. Pokud toužíte po přehlednějším uskladnění potravin, tak si můžete pořídit spíž na kolečkách. Jde vlastně o výsuvný regál. Nejdůležitější je jeho zpracování. Každá věc by měla mít své místo, od vysokých lahví až po dózy s nezbytnými surovinami na vaření. Kolečka pak spižírně poskytují obrovskou výhodu. Všechny věci jsou snadno dostupné a přehledně umístěné. Okamžitě víme, co chybí a co tedy dokoupit. Výsuvný regál má poměrně velký objem a přitom v kuchyni nezabírá mnoho prostoru. Výsuvné regály všech typů si můžete snadno objednat přes kuchyňská studia. Také drátěné programy sloužící k zavěšení kuchyňských nástrojů jsou velmi praktické a zároveň dekorativní. Tyto předměty denní potřeby tak máme nejen na očích, ale i po ruce.
Také osvětlení je důležité
Bez dostatečného množství světla by vaření nebylo možné. Většinou se setkáme s minimálně jedním oknem, které je zdrojem světla v kuchyni přes den. I přesto jsou i takové kuchyně, které okna postrádají, a tím více jsou závislé na umělém osvětlení. Důležité je centrální osvětlení, které by nemělo překážet v prostoru. Hodí se bodová světla zabudovaná v podhledech. Známá jsou světla pevná a polohovatelná, která lze směrově nastavit. Podle odborníků je ideální zkombinovat oba typy, čímž vznikne přímé i nepřímé osvětlení. Kromě bodových světel je možné nainstalovat do kuchyně i přisazené stropní svítidlo. Na řadu přichází osvětlení kuchyňské linky, tedy kuchyňské desky a varného centra. K osvícení pracovní desky se nejlépe hodí zářivky zabudované pod horní skříňky.
Doplňkově se využívají různé světelné rampy. Varné centrum zpravidla osvětluje zabudované světlo v digestoři. V případě oblíbených kuchyňských ostrůvků lze použít i závěsné osvětlení, které by ale nemělo bránit ve výhledu. Výběr světel se odvíjí od designu a charakteru kuchyně.
Kuchyně jako zločin
Největší chyby při zařizování bytů se z hlediska designu dělají právě v kuchyních, protože se zde musí vyřešit spousta problémů včetně technických. Zapomíná se na sladění kuchyně s celou koncepcí bytu, vzhledem a charakterem podlah, oken a dalších důležitých prvků. Oblíbené bílé kuchyně vypadají v kombinaci s klasickými dřevinami v obývacím pokoji jako bílé ponožky u tmavého pánského obleku, rušivě působí i bílá elektronika, digestoře, lednice či mikrovlnky. Použití stejných dřevin, například módního buku, může zase vypadat fádně. Řešením bývá výrazné použití skla a kovu, případně omezení skříňkového nábytku v obytné části. Z hlediska designu je důležité také sladit linku barevně s interiérem kuchyně, případně s ostatními místnostmi, zvláště je-li kuchyň spojená s obývákem. Svou medvědí službu zde mohou sehrát různé rekonstrukce, kdy se pomocí výměny dvířek pokouší majitel změnit tvář kuchyňské linky. Odborníci přitom doporučuji vyměnit rovnou celé skříňky, protože dvířka jsou na skříňce vždy to nejdražší. Korpus linky totiž může po několika letech dosloužit a dokupovat korpus ke dvířkům je mnohem nákladnější, než nákup celého nového dílu.
Kam se sporákem
Kromě dispozičního řešení určuje kvalitu kuchyně i její vybavení. Dispozice kuchyně úzce souvisí s umístěním sporáku, trouby, myčky, chladničky nebo digestoře. Při zařizování kuchyně tedy předem zvážíme, co všechno chceme do této místnosti umístit. Volit můžeme ze tří typů kuchyňských spotřebičů ? samostatně stojících, vestavných a podstavných, které umís?ujeme pod pracovní desku. Z mnoha důvodů dnes dáváme přednost vestavným spotřebičům. Nejenom že tím uspoříme místo, ale zároveň spotřebiče snadno udržujeme a navíc se zakrytou čelní plochou vypadají mnohem lépe zejména v bytech, kde je kuchyň propojena s dalšími obytnými místnostmi. Zároveň však musíme počítat s vyšší cenou vestavěných spotřebičů, a to v průměru o deset procent. Cena souvisí s náročnější výrobou.
Chvála techniky
Tradiční sporák ve stále dokonalejším designu bývá v domácnostech už často nahrazován samostatnou varnou plotnou. Její výhodou je zejména to, že ji můžeme umístit v podstatě kdekoli a v libovolné výšce. A co je důležité: kvalitní elektrický sporák představuje úsporu 20 ? 30 procent energie proti starším typům, sporák se sklokeramickými plotýnkami a mikropočítačem dokonce o dalších cca 30 procent. Plynové sporáky jsou na rozdíl od elektrických levnější. Na trhu se nejvíce prodávají kombinované sporáky s plynovou varnou deskou a elektrickou troubou. Na rozdíl od varných desek jsou elektrické trouby rozdílně vybavené. Kromě klasického oboustranného ohřevu mají některé trouby i horkovzdušný ohřev, zabezpečující rovnoměrné teplo v celém pečícím prostoru a zároveň i gril.
Všechny tři způsoby přípravy jídla pak lze mezi sebou různě kombinovat. Novinkou je možnost přípravy pokrmů v páře, kdy ohřev probíhá rovnoměrně a cenné látky obsažené v potravinách se ztrácejí jen minimálně. ?iroké spektrum možností přípravy pokrmů nabízejí i mikrovlnné trouby.
Moderní varná deska
V současné době nabízejí výrobci varné desky, které mohou být buď plynové, sklokeramické či indukční. Zatímco dnešní plynové desky jsou vybavené elektrickým jiskrovým zapalováním, sklokeramické desky nabízejí výrobci v mnoha variantách. Ty se od sebe liší pouze způsobem ohřevu a ovládání. Kvalita desky pak závisí na materiálu a vybavení. Některé jsou vybaveny infračerveným senzorem nebo pečícím senzorem. Desky s indukčním ohřevem předávají energii pouze tam, kde na desku přiléhá dno hrnce. Tyto desky mají poloviční spotřebu, jsou bezpečné a šetří náš čas, ale druhé straně jsou citlivé na náraz. Pod deskou se díky průchodu střídavého proudu v cívce ve dně hrnce indukuje proud. A tím, že se ohřívá jen nádoba, a ne samotná plotna, nehrozí nebezpečí popálení.
Velkou výhodou indukčního vaření je také jeho úspornost. Ohřívá se přímo dno nádoby, takže ztráty při přechodu tepla jsou minimální. Proti klasickým sklokeramickým, elektrickým i plynovým deskám tak ušetříte téměř polovinu spotřeby elektrické energie, a jako bonus získáte také 50 procent času, protože na indukčních varných deskách se vaří zkrátka mnohem rychleji. Nicméně hrnce a pánve musí mít magnetizované dno, což znamená, že k vaření na indukčních deskách potřebujete kovové nádobí ? třeba z nerezu nebo litiny, vyhovují ale také smaltované kovové nádoby. Další výhodou je snadná obsluha a údržba. Tím, že se zahřívá deska jen pod nádobím, můžete ji utřít téměř hned po vaření, takže nic nezaschne a úklid je velmi rychlý.
Drahá indukce
Určitou nevýhodou je stále poměrně vysoká cena indukčních varných desek. Pokud chcete přeci jen trochu ušetřit, vyberte si indukci v kombinaci s varnou zónou high light. Za deset tisíc tak můžete například koupit varnou desku Candy PVD 644 N poloindukční, která nabízí časování libovolné varné zóny, automatický náběh teploty, dětský bezpečnostní zámek, funkci easy clean neboli snadný úklid nebo funkci autostop - automatické vypnutí. Varná indukční deska Fagor 5IFT-4 X patří do zlaté střední třídy. Za necelých pětadvacet tisíc získáte například senzorové ovládání, signalizaci zbytkového tepla nebo bezpečnostní blokování nastavených funkcí. Designovým i technicky dokonalým spotřebičem, za který už ale vydáte kolem čtyřiceti tisíc, je pak indukční deska AEG VITRAMIC 88101 K-mn v nerez provedení, která kromě všech zmíněných funkcí u levnějších spotřebičů nabídne například i indukční plotýnku Paella o průměru 27 centimetrů, rozpoznávání velikosti nádobí či automatické vypínání v závislosti na výkonu.
Text: Zdeňka Václavíková
Foto: Fagor, Whirlpool, Ariston-Indesit, Kohler, archiv autora