Všichni prodejci kuchyní z masivního dřeva se shodnou: kdo touží právě po tomto materiálu, přináší si domů kus přírody, která právě dnes člověka velmi pozitivně ovlivňuje. Takže a? zvolíte buk, dub, třešeň, oblíbenou olši nebo případně borovici, máte v podstatě zajištěno, že vaše kuchyně bude příjemná na dotek a že pohled na ni nevyvolá ani chlad, ani žádný jiný nepříjemný pocit, ba právě naopak. Ovšem každé plus má zcela zákonitě i své minus. Kuchyně z přírodního dřeva vyžaduje vyšší péči než třeba laminátová, již stačí obvykle otřít vlhkým hadříkem a je uklizeno. Přírodní dřevo bychom měli čas od času ošetřit leštěnkou, či jiným prostředkem, sloužícím k péči o nábytek. Takovou údržbu musíme dělat častěji než v obývacím pokoji či ložnici, protože prostředí v kuchyni je doslova agresivní: kromě prachu tu působí mastné výpary, mění se teplota (hlavně kolem vařidlové desky a pečící trouby, případně vedle fritézy) a směs usedající na nábytek mu opravdu neprospívá. Ale nechceme nikoho strašit, naopak, při běžné údržbě zhruba jednou za měsíc ? samozřejmě podle provozu se vám kuchyň z přírodního materiálu odmění ? bude stále pěkná.
Někdy slyší prodejci výtky ? když zákazníkovi přijdou namontovat právě takovou kuchyni ? že některá dvířka mají třeba jiný barevný nádech dřeva než sousední. Samozřejmě je třeba pamatovat na to, že jde o přírodní materiál, který jako takový vypadá. Právě v tom je totiž jeho krása ? v barvě dřeva, jeho kresbě i velmi příjemnému pocitu, který jak zrakově, tak pocitově vyvolává.
Při nákupu dejte pozor na sesazení dvířek, ne všechny firmy se mohou chlubit vynikající kvalitou práce a náročností výstupní kontroly. Zároveň vezměte v úvahu, že z masivního dřeva máte téměř u všech výrobců jen dvířka, ostatní bývá laminát. Proto pozor například na výběr vestavné pečící trouby ? tady už se vyplatí připlatit si, abychom pak nezaplakali, když by levná trouba u levnějšího a ne příliš kvalitního laminátu (i takovou kombinaci můžete potkat u výrobců kuchyní s dvířky z masivního dřeva) napáchala škody. Takže platí ? hledět na kvalitu laminátu, tedy korpusů skříněk, a zároveň připlatit za kvalitní, dobře odizolovanou troubu.
Kdo nechce vydávat hodně peněz za masivní dřevo, může zvolit kuchyni dýhovanou. Svými vlastnostmi (ale pozor, i nároky na údržbu) je srovnatelná s masivem, nicméně o něco levnější. Při nákupu se určitě vyplatí dát pozor na kvalitu práce zvláště na hranách.