Myčka nádobí už dávno přestala být přepychem, na který většina domácností finančně nedosáhne. Zvláště s rozvojem různých systémů splátkového prodeje se ukazuje, že myčka do kuchyně patří stejně jako sporák nebo mikrovlnná trouba.
Pokud ještě existuje určité procento domácností, které s myčkou nádobí nepočítá, pak lze vysledovat pouze dva hlavní důvody, proč. Buď se do kuchyně prostě nevejde, anebo jde o starší lidi, kteří novým metodám domácího hospodaření už nechtějí přivykat. Kdo si ale v současné době zařizuje novou kuchyň, měl by s myčkou napevno počítat a podle toho jí i vyhradit jedno z hlavních míst v lince.Ten, kdo si zařizuje novou kuchyň a myčku už měl předtím, většinou odšroubuje horní desky myčky a přístroj vloží pod pracovní desku. To umožňují myčky většiny výrobců ? říká se jim podstavné myčky.I když se myčka poslušně ?zařadí? do fronty ostatních skříněk či spotřebičů, přece jen trochu vyčnívá. Ani ne tak svými rozměry, jako barvou. Bílý smalt většiny přístrojů ladí jen s bílými kuchyňskými linkami.Daleko snadnější situaci má ten, kdo staví kuchyň zgruntu znovu. Pak je na místě podlehnout současnému trendu a zvolit myčku vestavnou, jejíž dvířka jsou zakryta deskou v dezénu kuchyňské linky, a která se tak v kuchyni dokonale schová.Estetická hlediska jsou sice důležitá, nicméně myčka má hlavně mýt. Tím by se měl řídit i kupující.Moderní myčka by neměla být hlučná. Zvláště v současné době, kdy se razí trend spojování kuchyně s obytným prostorem, může hluk myčky nepříjemně obtěžovat. Za solidní se podle výrobců považují hodnoty hluku nepřevyšující hodnotu 50 dB. Pokud nemáte přístup k technickým parametrům (nebo v prospektu chybí), podívejte se jednoduše dovnitř myčky. Největší hluk totiž dělá natékání vody do nálevky umístěné na horním košíku. Pokud má myčka přítok vody vyřešený zezadu, je pravděpodobné, že její hlučnost bude v rozumných mezích (hluk snižuje i vestavba - obecně bývají vestavné myčky tišší než volně stojící). Běžné myčky nádobí nabízejí několik druhů programů, mění se teplota či délka mytí podle intenzity ušpinění nádobí. Trend, který už klepe na dveře, však kráčí jiným směrem. Do myčky vložíte nádobí, nasypete prášek či vložíte tabletu a o nic víc se nestaráte. Jen zapnete přístroj. Speciální senzor po prvním oplachu odhadne stupeň znečištění nádobí a zvolí množství vody potřebné k mytí a její teplotu. Tuto službu nabízí například model HiSense firmy Siemens. Ptejte se, jak je v myčce ošetřené oplachování umytého nádobí. Některé starší myčky totiž na nádobí rozpálené na 60 °C i více nastříkaly ledovou vodu z vodovodního potrubí. To rozhodně nedělá dobře povrchu keramiky ? časem popraská, mírně se zdrsní a hrnky či talíře už nelze umýt tak precizně jako na začátku.Proto firmy u svých novějších modelů vodu různým způsobem předehřívají. Bosch a Siemens ve speciálním zásobníku, AEG tak, že studenou připouští postupně a míchá ji s ohřátou vodou tak, aby tepelný šok byl minimální.
Radek Tichý