Když sečtete šířku tohoto sporáku, je jasné, že vám nebudete stačit běžných šedesát, ale ani devadesát centimetrů šířky, spíš počítejte se 120 centimetry. Architekti pro tyto sestavy proto doporučují ostrůvkové řešení. Varné centrum se tak stává nikoliv středem vesmíru, ale kuchyně. Ostrůvkové řešení sice vyžaduje speciální typy velkých digestoří s vývodem do stropu, ale tyto odsavače už dnes najdeme u všech velkých výrobců. Příprava jídla na těchto maxisporácích má vedle gurmánského zážitku navíc ještě jednu obrovskou výhodu. Vaření se mohou velmi aktivně zúčastnit i ostatní členové rodiny. Zejména pro mužskou část to bývá velmi příjemná záležitost. Ne nadarmo se říká, že muži jsou lepší kuchaři než ženy. Tvrdí se, že zásluhu na tom má především ten fakt, že pro muže bývá vaření koníčkem. Není to pro ně nutn
Pokud jde o řazení jednotlivých pracovních zón v kuchyni, je pravda, že zde k příliš výrazným změnám nedochází, protože by to odporovalo logickému postupu při přípravě jídla, ale něco se přece jen mění. Novinky se objevují hlavně v případě varného centra. Mají je na svědomí možná víc než architekti milovníci kulinářských specialit. Mnozí z těch, kteří v restauraci jednou okusili třeba maso na lávovém kameni, touží dopřát si tuto příjemnost i doma. A tak se i v domácnostech začaly objevovat skládané sporáky. Místo čtyř klasických plynových hořáků nebo elektrických plotýnek najdeme například v programu Combiset sklokeramickou a také plynovou varnou desku, elektrický gril s grilovací vanou z oceli, kterou lze zaplnit vodou nebo lávovými kameny, elektrickou fritézu a dokonce i aqua-center, malý dřez, do něhož snadno slijete vodu nebo ve kterém rychle očistíte zeleninu. Dřez je umístěn ve sklokeramické desce jako součást varného centra.
Další předností těchto varných ploch je také to, že díky kombinaci několika typů varných ploch si můžeme dopřát i netradičně připravované pokrmy, hlavně pokud jde o zeleninu a maso včetně ryb. Najdete tu značnou inspiraci zdravou asijskou - hlavně čínskou a japonskou - kuchyní. I v ní kuchaři připravují jídlo přímo před vašima očima. Proto na ostrůvkovou kuchyň často navazuje jídelní stůl, aby bylo možné jídlo okamžitě servírovat.
Zdravé vý
živě ostatně vyhovují i další méně tradiční přístroje. Patří mezi ně například vestavná parní trouba, která dokáže připravit zeleninu v páře tak, že zůstanou zachovány všechny její vitaminy i minerály. Navíc si zelenina ponechává svou přirozenou barvu jako čerstvá.Dalším detail, který je pro nové pojetí kuchyní typický, se týká obkladových panelů mezi spodními a horními skřínkami. Mizí obkladačky, maximálně se používají drobné mozaiky. Místo keramického obkladu, který tak trochu evokuje koupelnu, se používá dřevo, nerez, tenké desky z Corianu nebo mramoru. Výsledkem je jednolitá plocha beze spár, jenž se snadno udržuje. Dřevěný obklad navíc slouží jako "základ" pro snadno přestavitelné police a nejrůznější držáky na kuchyňské potřeby.
Pokud se bojíte, že strávíte spoustu času čištěním nerezového panelu za sporákem, pak se nebojte. I na to výrobci mysleli. Před nerez se používá hladké čiré sklo, jehož údržba je pak velmi snadná.