Ukládat a skladovat víno určené k denní spotřebě, ale i k archivaci není nic složitého, pokud k tomu zvolíte vhodné prostředí, příhodné místo a správný způsob i prostředky.
Než si řekneme něco o možnostech, jak s lahvemi vína doma naložit, pojďme si připomenout, několik základních pravidel o vínech samotných, jejich nakupování a zacházení s nimi:
* Vybíráme vína označená jako odrůdy, např. s názvem ?odrůdové révové víno jakostní?, protože tato formulace zajiš?uje, že jde o víno, jehož jakost byla ověřena Českou zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Profesionálové doporučují při výběru dát přednost balení ve skle 0,75 litru (lt) oproti jiným balením, která můžou kupujícího svým obsahem zklamat.
* Ideální uložení vinných lahví je naležato, kdy je vínem zalitá i zátka, kterou víno ?dýchá?, proto nakupujeme tam, kde tenhle sortiment dlouho nevydrží v regálech a je často doplňován, nebo tam, kde je víno už v prodejnách uloženo naležato (vinotéky, ale i specializovaná oddělení některých velkých marketů aj.).
* Vyhneme se lahvím, které jsou nebo byly dlouho vystaveny vysokým teplotám nad 20°C (např. v tržnicích, otevřených stáncích apod.). Na lahvi si všimneme označení roku plnění a výrobní partie (někdy bývá označen i měsíc plnění). I když víno v lahvi pod korkem vydrží někdy i několik let, přece jen zvolíme to z čerstvého plnění. Samozřejmě se to netýká vín označených jako ?archivní? nebo ?ročníkové?, která jsou speciálně na dlouhé uložení ošetřena, což je možné si ověřit po otevření lahve i na kvalitním korku zátky.
* Červené nebo bílé? To je jen na nás, naší chuti, oblibě, na zvyklostech a příležitostech, při kterých je víno podáváno. Ze zdravotního hlediska má prý červené víno zvýšený obsah látky, o které se říká, že výrazně snižuje nebezpečí srdečních příhod. Tuto látku ale obsahují i některá naše odrůdová bílá vína, a ta zase mají navíc vyšší obsah antioxidantů, také zdraví prospěšných. Odborníci se shodují v tom, že nelze říci, které z nich ? červené nebo bílé - je zdravější, ale svorně tvrdí, a nejenom oni, že pokud se rozhodneme zpříjemnit si chu?ový vjem rozmanitých jídel, je k tomu víno přímo předurčeno.
Tvarovka, nebo skříň?
Řada novostaveb postrádá suterén nebo prostor pro uložení větší či menší zásoby vinných lahví a ve stávající bytové zástavbě, pokud nemá sklep, je to stejné. Řešení ale existuje.
* Stavebnicová tvarovka představuje alternativu s dobrým designovým řešením spojenou s účelností. Wine blok je certifikovaná speciální dekorativní tvarovka, určená k uložení a archivování vinných lahví v libovolném počtu i skladbě, vlastně jediná v tomto materiálovém provedení na našem trhu. Je to praktický, nápaditý a tvarově dobře propracovaný prvek tuzemské výroby, ze kterého se dá
sestavit (bez spojovacího materiálu, na sucho) dostatečně únosný regál s dlouhou životností i ve vlhkém prostředí. Betonová tvarovka (400 × 190 × 580 mm) dodávaná v přírodním nebo v cihlově
červeném provedení o hmotnosti 32 kg, je základem velmi variabilního modulového systému.
Tvarovka pojme 2 × 11 lahví (0,75 l), její vodorovná příčka může oddělit i malá množství
různých druhů vín nebo jejich ročníků. S moduly lze vykrývat jak pravoúhlé, tak i klenbové prostory, ani vějířové vyplnění rohu místnosti či zákoutí není problém. Příjemná na pohled a harmonických tvarů může samotná tvarovka (i celá regálová sestava)
působivě doplnit obytný nebo společenský interiér, či účelně využít sklepní a jiná
zákoutí domu. Hmotnost plného Wine bloku je 58,6 kg a na plochu 1 metr čtvereční se vejde 4,3 kusu. Vyklenutý tvar garantuje bezpečné a stabilní skladování jednotlivých lahví. Vinotéka z betonových tvarovek naskládaných na sebe dobře reguluje vlhkost a teplotu, je prakticky bezúdržbová a slibuje vínu výborné podmínky pro uložení a vyzrání.
* Skříně na víno jsou další možností, jak se se zásobou dobrého pití v domácnostech vypořádat. Jak takový příruční sklípek funguje a co od něho můžeme očekávat? Určitě šetrné zacházení s uloženým obsahem, odborné skladování všech druhů vín na jednom místě, při správné teplotě a podle sommeliérských zásad, a navíc za sklem s UV filtrem, které jistí, že nedojde k újmě na kvalitě uskladněných vinařských produktů, a ještě i malou spotřebu el. energie.
Víno žije a dýchá prostřednictvím korku, dobré skladovací místo proto musí bezpodmínečně zajistit konstantní výměnu vzduchu odfiltrovaného od škodlivin. Víno nesmí stárnout při příliš vysoké teplotě, musí i v láhvi pokračovat ve svém biochemickém vývoji.
Regulaci teploty uvnitř skříně zajiš?ují termostaty, regulovanou teplotu vyrovnávají díky své vodivosti
nerezové nebo hliníkové vnitřní stěny. Ve skříních panuje ideální 70% relativní vlhkost vzduchu s řízenou cirkulací uvnitř prostoru. Aktivní uhlíkový filtr čistí přiváděný vzduch od špatných zápachů. Volit můžete mezi jednozónovými skříněmi, nebo s několika volitelnými teplotními zónami (od +4 do +18° C) pro možnost společného uskladnění jak bílých, tak červených vín. Skříně na víno mají mnoho variant. Svým designem připomínají ušlechtilý nábytek vylepšený integrovanou klimatizací. Ve stylové nábytkové verzi vynikne dubové a třešňové dřevo v různých odstínech a designu. Základní velikostní model v rozmanitém provedení s možností různých kombinací ? a výsledný efekt splní představy uživatele. Není to sice nijak laciná záležitost, ale šetří místo a hodí se do každého interiéru.
text: keš,
foto: KB-Blok a MIKA CZ